Wykonanie
W koperkowej kuchni specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż. Ja zajmuję się farszem. Z takiego wspólnego, rodzinnego gotowania mogą czasem powstać naprawdę fajne kompozycje, np. takie Naleśniki z
pieczarkami i
rukolą .Składniki:NALEŚNIKISzklanka
mąki2
jajkaSpora szczypta
soli1,5 szklanki
mleka2 łyżki
olejuFARSZ
Cebula300g
pieczarek150g
rukoliSólPieprzOlejWykonanie:Zaczynamy oczywiście od ciasta. Do miski wlewamy
mleko, wbijamy
jajka, dosypujemy
mąkę i
sól. Całość miksujemy, aż powstanie gładkie, naleśnikowe ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste, możemy dolać więcej
mleka. Na koniec dodajemy
olej i całość dokładnie mieszamy. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki.Zrobienie farszu również nie jest zbyt skomplikowane.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu, drobno siekamy.
Pieczarki z
cebulką podsmażamy na odrobinie
oleju doprawiając do smaku
solą i
pieprzem. Jak
cebula się zeszkli dorzucamy umytą, posiekaną
rukolę. Mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu, zawijamy i gotowe naleśniki podsmażamy na złoty kolor, na niewielkiej ilości
oleju. Podajemy na ciepło.