Wykonanie
Minęły już prawie 2 tygodnie od kiedy wróciliśmy z wakacji. Wciąż tęsknimy za tamtejszym jedzeniem. Grecy / Kreteńczycy wiedzą co to dobra kuchnia, czyli taka, która skrada
serca turystów. Na Krecie byłam trzeci raz :) To chyba o czymś świadczy prawda?Dlatego ten dzisiejszy wpis jest inspirowany
smakami kreteńskimi.Kuchnia Grecka potrafi byś bardzo skomplikowana, ale także bardzo prosta. Przy czym bardzo zaskakuje w swojej prostocie. Wiadomo to nie smakuje jak tam, ale chociaż na chwilę mogłam przenieść się w tamto miejsce jeszcze raz.Danie podkreśliły smak suszone
oliwki prosto z targu warzywnego w Chanii.


SKŁADNIKI:6
ziemniaków1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki mielonej
paprykiszczypta
soli z
przyprawami (ja do młynka z
solą dodałam
jagody goi,
pieprz,
chilli, ususzone liście
curry i
rozmaryn)1
cebula czerwona1/2 pęczka
natki pietruszki2 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy3 łyżeczki
jogurtu greckiegoświeżo mielony
pieprzsok z 1
cytrynygarść suszonych
oliwekgarść ARLA APETINAW KOSTKACH CLASSIC Z
CZOSNKIEM I
PIETRUSZKĄPRZYGOTOWANIE:Na patelni typu WOK podgrzewamy 1 łyżkę
oliwy.
Ziemniaki umyć, najlepiej szczotką, ponieważ do tego przepisu
ziemniaki zostawiamy w skórkach. Kroimy na kostkę takie mniej więcej 1 do 1.5 cm kawałki. Pokrojone
ziemniaki przekładamy na WOK'a i doprawiamy
oregano,
papryką i
solą z
przyprawami. Co jakiś czas przemieszać. Na WOK'u taka porcja będzie idealnie wysmażona po upływie 15-20 minut. Podczas smażenia obrać
cebulę i pokroić w piórka.
Czosnek posiekać,
Natkę posiekać. W słoiczku wymieszać 4 łyżki
oliwy,
jogurt,
czosnek,
sok z cytryny i
pieprz. Będzie to super aromatyczny sos. Gdy
ziemniaki będą już gotowe przekładamy je na talerz, posypujemy
cebulą,
oliwkami, skrapiamy sosem i na sam koniec dodajemy posiekaną
natkę oraz
ser.Szybko, prosto i niebywale smacznie..













