Wykonanie
Zagospodarowanie świątecznych resztek może być całkiem smaczne. Na święta gotuję zawsze
fasolę Jaś, i zawsze zostaje jej sporo. Lubię ją bardzo z
cebulą przysmażoną na
maśle, lubię z
tartą bułką albo z samym
masłem. Ale taka
fasola świetnie sprawdza się również jako składnik sałatek. Dzisiaj
sałatka z dodatkiem sardynek.
Sardynki miałam zacne bo prosto z portugalskiego
kraju, ale myślę, że inne też będą smaczne.

składniki400 g ugotowanej
fasoli (ok 200 g suchej )1
czerwona cebula125 g puszka sardynek w
oliwie (75 g po odsączeniu)10 czarnych
oliwek bez pestek1/2 pęczka
pietruszkisólpieprzpłatki paprykisos:4 łyżki
oliwy ( w tym
oliwa z puszki)1 ząbek
czosnku, startysok z 1/2
cytrynyew 1 łyżeczka
octu balsamicznego do doprawieniaprzygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę,
oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania).
Pietruszkę pokroić drobno.
Sardynki wyjąć z
oliwy, podzielić na małe kawałki. W misce wymieszać
fasolę,
oliwki,
cebulę,
sardynki,
pietruszkę. wymieszać składniki sosu. Polać
sałatkę, doprawić
solą i
pieprzem. Posypać
oliwkami i
pietruszką i
płatkami papryki Można dodatkowo polać
oliwą. Smacznego!




