Wykonanie
Składniki i przepis na
wywar (
bulion):Składniki:porcja rosołowa1
cebulapor3
marchewki2
pietruszki1/4
seleranatka koprunatka pietruszkiziele angielskieliście lauroweczosnek (5 ząbków obrane)1 czubata łyżka cząbru1 czubata łyżka
lubczyku (musiałam użyć suszonego ponieważ obleciałam sklepy na osiedlu i nigdzie nie ma świeżego;/)Przygotowanie
wywaru:
Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być
wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z
wywaru rosołowego, bo po prostu wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba z nas wie jak ugotować rosół :)
wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie
marchewki,
pietruszkę,
seler,
cebulę, w/w
przyprawy,
czosnek i ziarenka ziela i
pieprzu.Składniki na zupę do gotowego
bulionu:750 g
świeżego szpinaku1 kostka
sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :))1 łyżka
masła czosnkowego1/2 chochelki
bulionuróżowa
sól himalajskaświeżo zmielony
pieprz1 łyżka
przyprawy włoskiej condimento per pasta alla tartufata- patate, cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini,
olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej1 czubata łyżeczka
czosnku niedźwiedziegoPrzygotowanie:W głębokiej patelni roztapiamy
masło i dodajemy
bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo
szpinak, oczywiście umyty. Gdy
szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy
szpinak do garnka z
bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy blenderem.Dodatki do zupy:
jogurt naturalny typu greckiego
ser gorgonzolajagody goi
suszone pomidorysuszone
chilliNawet Juniorowi smakowało :) zupa z dinozaura :) :D



