Wykonanie
Czy obiad, to koniecznie
mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i
ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.

Składniki:500 g
ryżu3
jajka1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 szklanki pokrojonego
szczypiorku1/4 szklanki pokrojonego świeżego
lubczyku2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki1/2 łyżeczki
currysól i
pieprz czarny do smaku
bułka tartaolej do smażenia

Sos:1 szklanka gęstego
jogurtu3 łyżki
majonezu1 łyżka
soku z cytryny2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1/2 łyżeczki
tymianku5 główek
szparagówsól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do
ryżu cała pokrojoną drobniutko
zieleninę,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
jajka.Wymieszać, doprawić
sola pieprzem ,
majerankiem i
curry. Uformować kotlety i obtoczyć w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ).

Sos...
Jogurt połączyć z
majonezem, dodać
sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki
szparagów,
czosnek i
przyprawy.Dokładnie wymieszać i pozostawić do przemacerowania się smaków. Kotlety serwować ciepłe z
zieloną sałatą i sosem. Smacznego.