Wykonanie
Sałatka, nie zawsze mi się kojarzy z konkretnym przepisem, w
sumie to chyba nawet wcale. Lubię eksperymentować i przygotowywać dania z tego, co mam akurat w lodówce. Po degustacji, gdy się okazuje, tak jak w tym przypadku, że zestawienie było
trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami.

Składniki:200 g
makaronu ze
szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki )100 g
szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej100 g
sera pleśniowego camembert1 dojrzałe
awokado1 nieduża kiść czerwonego
winogronu1/2
czerwonej papryki1
pomidorduża garść świeżej
bazyliikilka gałązek
szczypiorkukilka listków
pietruszki5-6 łyżek
oliwy bazyliowejsok z jednej
mandarynkiszczypta
tymianku1 ząbek przeciśniętego przez praskę
czosnkusól morska do smakuszczypta grubo mielonego
czarnego pieprzu
Wykonanie:
Makaron wrzucić do gotującej osolonej
wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać
sałatkę. Do
oliwy wrzucić rozdrobniony
czosnek i delikatnie polać
makaron,wymieszać... resztę
oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na
makaronie ułożyć liście
bazylii,
pomidora pokrojonego w ósemki,
awokado i
paprykę w plasterki,
ser pleśniowy w kostkę.
Szynkę pozawijać w stożki,
winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami
szczypiorku i listkami
pietruszki. Wycisnąć sok z
mandarynki i połączyć go z
oliwą. Skropić całość delikatnie, opruszyć
solą morską,
pieprzem,
tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut.

Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać tę pyszną i w
sumie bardzo prostą
sałatkę. Polecam i życzę smacznego.