ßßß
Składniki:200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki )100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej100 g sera pleśniowego camembert1 dojrzałe awokado1 nieduża kiść czerwonego winogronu1/2 czerwonej papryki1 pomidorduża garść świeżej bazyliikilka gałązek szczypiorkukilka listków pietruszki5-6 łyżek oliwy bazyliowejsok z jednej mandarynkiszczypta tymianku1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnkusól morska do smakuszczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
Wykonanie:Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki, winogron poprzekrawać na pół i również porozkładać na półmisku. Udekorować gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość delikatnie, opruszyć solą morską, pieprzem, tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut.
Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać tę pyszną i w sumie bardzo prostą sałatkę. Polecam i życzę smacznego.