Wykonanie
Minęło chyba tysiąc lat od kiedy
jadłam ostatnio
sałatkę makaronową. Nie mam pojęcia kiedy sałatki
makaronowe stały się de
mode . Ale też po prawdzie to nigdy nie przepadałam za
sałatkami z
szynką,
serem,
tuńczykiem albo
kukurydzą i …
majonezem. Majo to ja chętnie w ukochanej kartoffelsalat albo do
jajka na twardo, ale do
makaronu, oj niekoniecznie. U Jamiego Olivera podpatrzyłam niedawno
sałatkę makaronową super rześką, letnią, świetnie doprawioną . Spróbujcie koniecznie!

I taki już mam kolejny, przepiękny dzień.
Siedzę nad fajnym projektem, słońce, lato za oknem. Dzieciaki korzystają z wakacji od rodziców, a my z wakacji od dzieci. Cudnie, a jeśli do tego jeszcze Kirk Whalum gra " Another Beautiful Day ", to już tylko kieliszkek prosecco wieczorem dopełnia szczęścia. Posłuchajcie…Znalazłam u mojego ulubionego producenta pasta fresca ten śliczny, cudny muszelkowy
makaron. Ktoś wie jak dokładnie się takie muszelątka nazywają? Są identyczne jak w przepisie u Jamiego, po prostu cudne! Do tej sałatki nadają się idealnie, dzięki temu, że dressing dostaje się do wnętrza muszelek i całość jest soczysta i rześka bez grama
majonezu. Taki
makaron świetnie sprawdzi się też do… gulaszu z pysznym, mocnym sosem.
Sałatka jest banalnie prosta,
serio. Świetnie nadaje się do zabrania na piknik, przyjęcie w ogrodzie u przyjaciół i jako przystawka przed grillem. Bardzo spodobał mi się pomysł gotowania
makaronu z ząbkami
czosnku -
makaron od tego czosnkowacieje, a ząbki po wyłowieniu z
wody tracą na ostrości i po starciu świetnie nadają się do dressingu. Koniecznie zróbcie
sałatkę makaronową Jamiego na najbliższe letnie spotkanie w plenerze z przyjaciółmi.300g
makaronu w kształcie małych muszelek3 ząbki
czosnku250 g żółtych cherry
pomidorków250 g czerwonych cherry
pomidorkówgarść czarnych
oliwek bez pestek2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 garść świeżej
bazylii1/2 świeżego
ogórka4 łyżki
białego octu winnego7 łyżek
oliwy z oliweksól morskaświeżo mielony
czarny pieprzUgotuj
makaron al dente (jeśli będzie to pasta fresca, gotuj tylko 3 minuty) w osolonej wodzie z razem z obranymi ząbkami
czosnku. Odcedź i odłóż
czosnek do dressingu. Przełóż
makaron do miski. Posiekaj drobno cherry
pomidorki,
oliwki,
szczypior,
bazylię i
ogórek na kawałki o połowe mniejsze niż
makaron. Zetrzyj
czosnek na tarce i dodaj
oliwę i
ocet winny. Dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z dressingiem i od razu podawaj.