ßßß
Składniki:300 g makaronu w kształcie małych muszelek500 g pomidorków koktajlowych - pół na pół żółtych i czerwonychsłoiczek czarnych oliwek2 łyżki szczypiorkugarść świeżej bazylii1/2 długiego ogórka4 łyżki octu winnego białego7 łyżek oliwy z oliwek2 ząbki czosnkusólpieprz
Sposób przygotowania:Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż makaron do miski. Pomidorki koktajlowe przokrój na ćwiartki, oliwki pokrój w plasterki, ogórek - w kostkę, szczypiorek i bazylię posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól i pieprz oraz ocet i oliwę. Dokładnie wymieszaj.Sałatkę z sosem wymieszaj tuż przed podaniem.