Wykonanie
Jedną z atrakcji Grecji, jest jej smakowita kuchnia. Nie jest tak popularna jak kuchnia włoska,skrywa jednak bogactwa smaku. W Polsce można spotkać wiele restauracji włoskich, natomiast greckich jest nie wiele.Być może ,że nie uległa jeszcze komercjalizacji. Jednym z filarów kuchni greckiej są
oliwki, z czego wynika wysoka pozycja tego
kraju na liście producentów najlepszej
oliwy. Drugi filar to
nabiał - a w szczególności
ser feta, który pojawia się w choriatiki. Uwielbiam kuchnię włoską i grecką. Postanowiłam dodać do włoskiego
makaronu małe greckie akcenty, czyli
oliwki i
ser feta.
Makaron ugotowany al dente do tego świeże
pomidorki koktajlowe prosto z ogródka,świeża
bazylia,i dobra
oliwa.Gdy dodamy do nich
oliwki i
ser feta makaron od razu staje się wyrazistszy.
Składniki na 2 porcje:240g
makaronumiseczka
pomidorków koktajlowych
oliwkiser fetaświeża
bazyliaoliwa z oliwekbiałe
wytrawne winosól morska gruboziarnistaświeżo zmielony
pieprzząbek
czosnkuWykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku,chwile smażymy, dolewamy 80ml
białego wina,czekamy aż
alkohol odparuję, wtedy dodajemy pokrojone w ćwiartki
pomidorki koktajlowe.
Smażymy aż lekko zmiękną,doprawiamy
solą,
pieprzem i obficie posypujemy świeżą
bazylią.
Mieszamy i chwile dusimy.Na talerz wykładamy
makaron ,polewamy sosem z
pomidorów, dodajemy
oliwki i
ser feta, dekorujemy świeżą
bazylią. Całość skrapiamy dobrą
oliwą z oliwek.
Smacznego!!!