Wykonanie
Mam dziś dla Was dwa pomysły na obiad z…
BOBEM ! Pierwszy to odmieniona klasyczna wersja falafeli – zamiast
ciecierzycy używamy
bobu i wychodzi równie pyszne, ciekawe w smaku danie! Są chrupiące z zewnątrz, a w środku delikatne i mięciutkie. Można je upiec czy też usmażyć, ja wybrałam pierwszą opcję. Podałam je zaś z aromatycznym
cynamonowo –
pietruszkowym ryżem i koniecznie całość oblałam tahini – palce lizać!

pieczone
bobowe falafele podane z
cynamonowo-
pietruszkowym ryżem pełnoziarnistym* oraz tahinibaked broadbeans falafels served with cinnamon-parsley whole grain rice and tahiniSkładniki:ok. 200-210g
bobu
mała posiekana
cebulaząbek
czosnkugarść świeżej
pietruszki (więcej, jeśli nie mamy świeżej
kolendry)garść świeżej
kolendrypieprz,
sól morskałyżka mielonej
kolendryłyżka mielonego kuminu1/4 łyżki
kardamonu1/4 łyżki
cynamonuszczypta
płatków chilliłyżka
mąki z
ciecierzycyBobu nie moczyłam, bo spontanicznie postanowiłam przygotować to danie, ale można uprzednio namoczyć go kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Ja natomiast najpierw ugotowałam
bób i ostudziłam, a
potem zmiksowałam z resztą. Formować dowolnej wielkości falafele, najlepiej malutkie. Smażyć na dobrze rozgrzanym
oleju lub piec na papierze do pieczenia w 200 stopniach ok. 20-30 min. , w
między czasie obrócić na drugą stronę, by upiekły się równomiernie. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*
ryż gotowany z laską
cynamonu oraz garścią świeżej
pietruszkiKolejnym pomysłem są szaszłyki z
tofu oraz
kalafiora podane z
bobowym puree z
sezamową nutą. Szaszłyki trafiają do piekarnika, a nasze puree można podać zarówno na ciepło jak i na zimno – świetnie sprawdzi się też jako pasta do kanapek.

szaszłyki z marynowanym
tofu garam masala i
kalafiorem podane z
sezamowym puree z
bobubaked
garam masala tofu and cauliflower skewers served with
sesame broadbeans pureeszaszłyki :ok. 150g
tofu naturalnego

marynata: łyżka oliwy/oleju, 1/2 łyżeczki
garam masala, trochę wędzonej
papryki,
suszona pietruszkaTofu pokroić w kostkę i wymieszać z marynatą. Odstawić na min. 30 min. do lodówki.
kalafior : dowolna ilość mniejszych kawałków
kalafiora wymieszana z łyżeczką
oleju, wędzoną
papryką, kuminem,
kolendrą i
pieprzemNadziewać na patyki do szaszłyków, raz
tofu, raz
kalafior. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min.puree z
bobu :150g
bobu
sól morska,
pieprzszczypta
czosnku niedźwiedziegołyżka tahinimielona
kolendraBób ugotować (najlepiej z
koperkiem). Następnie przelać zimną
wodą i ostudzić. Zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać do szaszłyków. Sprawdzi się też jako pasta do kanapek, naleśników, warzyw i nie tylko.Smacznego!Pogoda nagle się zmieniła – chłodno i deszczowo się zrobiło. Jednak chyba tego troszkę brakowało… W końcu można oddychać nieco świeższym powietrzem. Choć nie wiem czy tutaj, w tak zanieczyszczonym środowisku, to takie zdrowe. W każdym razie, pomimo pochmurnej aury spędźmy miło ten dzień!Miłego poniedziałku!
