Wykonanie

Szybsza wersja falafela przygotowanego z puszkowanej
ciecierzycy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, zmielić na gładką masę, usmażyć i voila! W 20 minut macie pyszny obiad. Sekretem falafela jest bardzo dokładne rozdrobnienie składników, tak by nie rozpadały się podczas smażenia. Normalnie przygotowuje się go z suchej
cieciorki, którą przed ugotowaniem należy namoczyć przez noc. Przepis na tradycyjnego falafela podawaliśmy tu . Oczywiście w zależności od regionu zauważycie też różnicę w przyprawach. Podajemy Wam dosyć standardową wersję, wzbogaconą zaledwie o parę dodatkowych pozycji. Pamiętajcie jednak, że falafel nie może istnieć bez kuminu,
pietruszki,
kolendry i
czosnku! Reszta to kwestia fantazji i osobistych upodobań.***A faster version of falafel made with canned chickpeas. Just combine all the ingredients, grind to a smooth paste, fry and voila! In 20 minutes you have a delicious dinner. The secret of falafel is
very accurate ingredients grinding, so as they not disintegrate during frying. Normally it is prepared with dry chickpeas, which should be soaked overnight before cooking. Here you can find recipe for traditional falafel. Of course, depending on the region you will notice a difference in spices. We give you a fairly standard version, enriched only with few additional spices. However, remember that falafel can not exist without cumin, parsley, coriander and garlic! The rest is a matter of imagination and personal tastes.

czas przygotowania: 25 minutCzego potrzebujesz na ok. 13-14 falafeli?puszka
ciecierzycy, odsączona i wypłukana1 średnia
cebula, obrana i pokrojona2 ząbki
czosnki, zmiażdżone1 pęczek
pietruszki3/4 łyżeczki mielonej
kolendry lub parę gałązek świeżej3/4 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprz2 łyżki
sezamu (opcjonalnie)2 łyżki
mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
olej do głębokiego smażeniaCo teraz?1. Połącz wszystkie składniki i zmiksuj je na gładką masę.2. Formuj małe kulki i smaż je na złoto na głębokim tłuszczu ok. 2-3 minutJak sprawdzić czy tłuszcz jest już gorący?Jeżeli wrzucicie potrawę na zbyt gorący tłuszcz - spali się, jeżeli na zbyt zimny - nasiąknie nim. Sposobów na sprawdzenie temperatury jest kilka. Najprostsze z nich to wrzucić na
olej kawałek
chleba, kiedy zacznie skwierczeć, a wokół niego pojawią się bąbelki znaczy, że to
pora na waszego falafela.Można też posłużyć się drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.

Falafel express!preparation
time: 25 minutesWhat do you need for about 13-14 falafels?can chickpeas, drained and rinsed1 medium onion, peeled and chopped2 cloves garlic, crushed1 bunch of parsley3/4 teaspoon ground coriander or a few sprigs of fresh one3/4 teaspoon cumin1/2 teaspoon cinnamon1 teaspoon sweet
paprika1/2 teaspoon
cayenne peppersalt and pepper2 tablespoons
sesame seeds (optional)2 tablespoons
flour (I've used whole wheat)oil for deep fryingWhat now?1 Combine all ingredients and blend them into a smooth paste.2 Form small balls and fry them until gold in deep fat about 2-3 minutesHow to check if the oil is hot enough?If throw the dish into too hot oil - it will burn out, if into too cold - it's
goona soak it. There are few ways to check the temperature of the oil. The simplest is to throw a piece of bread in the oil, when it starts to sizzle, and around it there will be bubbles means it's
time for your falafel.You can also use a wooden stick or toothpick.