Wykonanie
Poranne brownie na początek tygodnia – jaglane z
bananem ! Pełne aromatycznego
kokosa i najlepszej 99%
gorzkiej czekolady . Jak widać, na wierzchu zrobiłam esy-floresy z naturalnego, chrupiącego
masła orzechowego . Śniadanie niczym deser – dawka energii i szczęścia z rana – gwarantowana. Chcę więcej! 😀
kokosowo-
bananowe brownie jaglane z naturalnym
masłem orzechowymcoconut-
banana millet brownie with natural peanut butterSkładniki:4 łyżki
kaszy jaglanej
duży dojrzały
bananopcjonalnie łyżka
syropu klonowegomielona
wanilia2-3 kostki
gorzkiej czekolady (tu: 99%)kopiasta łyżeczka
kakaołyżka wiórek
kokosowychłyżka
mąki kokosowej biook. 3-4 łyżki
mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka
masła orzechowego (100%), na wierzch
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie i ostudzić. Następnie bardzo dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami – gdy masa jest zbyt gęsta dodać
mleko. Przełożyć do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia do zapiekania lub silikonowej foremki. Na wierzchu zrobić esy-floresy z
masła orzechowego – najlepiej wykałaczką. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Ostudzić i zajadać lub tak jak ja – wstawić jeszcze na noc do lodówki, a rano śniadanie gotoweSmacznego!Mam też dla Was dziś pomysł na obiad – wczoraj tak bardzo mi smakował, że z przyjemnością dzielę się przepisem. Nie jest to nic skomplikowanego, ale właśnie takie proste dania smakują najlepiej
ryż okrągły, pełnoziarnisty z
pieczarkami oraz
suszonymi pomidorami podany z pieczonymi
ziemniakami i marchwiąwhole wheat round rice with champignons and dried tomatoes served with baked potatoes and carrotSkładniki:60g
ryżu okrągłego pełnoziarnistego (lub inny ulubiony) – ugotować

mała
cebulaząbek
czosnku4 duże
pieczarki3 duże
suszone pomidorypieprzsos sojowy ok. łyżeczki
Cebulę i
czosnek posiekać – smażyć na oleju/oliwie z wytłoczyn. Przyprawić pierzem. Dodać umyte i pokrojone
pieczarki – smażyć przez chwilę, aż
pieczarki będą miękkie. Dodać posiekane
suszone pomidory, a następnie
sos sojowy. Na koniec wymieszać z ugotowanym
ryżem. Podawać z pieczonymi warzywami, posypane ziarnami i świeżą
pietruszką. Smacznego!warzywa : obrana
marchew i 2 małe
ziemniaki – pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką
oleju (tu:
ryżowy), słodką wędzoną
papryką,
kminkiem,
solą morską,
pieprzem,
suszoną pietruszką,
kolendrą,
majerankiem – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. w zależności od wielkości kawałkówUdanego tygodnia! Dla mnie to już ostatni, nawet nie pełny. Im bliżej końca tym więcej radości, a z drugiej strony – myśl o tym, że maj nadchodzi. W każdym razie, trzeba być pozytywnych myśli i tego się trzymam!