Wykonanie
Na śniadanie placuszki serwuję. Grube, delikatne i puchate – rozpływają się w ustach! Na słodko rzecz jasna – z
pietruszką oraz
bananem . Aromatyczna
wanilia oraz
cynamon w środku, a do tego mielone
orzechy laskowe i „jajko” w formie ziarenek chia . Podane z słodkim naturalnym
dżemem morelowym, chrupiącymi kawałkami laskowych oraz zdrowymi
jagodami goji . Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie smakiem, dawno nie
jadłam tak pysznych placuszków!
orzechowe pietruszkowo-
bananowe placuszki owsiane z chia,
wanilią oraz
cynamonem podane z naturalnym (bez-
cukrowym)
dżemem morelowym,
orzechami laskowymi oraz
jagodami gojihazelnut parsley-
banana oat pancakes with chia, vanilla and cinnamon served with natural apricot jam (without sugar), hazel nuts and goji berriesSkładniki:1/2 dużej ugotowanej i obranej
pietruszki1/2 dużego dojrzałego
banana1/2 szklanki
mąki owsianejłyżka mielonych
orzechów laskowychłyżeczka
cukru kokosowego (opcjonalnie)1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejmielona
wanilia oraz
cynamon, do smaku„jajko” chia: łyżka nasion chia + 3 łyżki ciepłej
wodyok. 1/4 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)Na początek chia wymieszać z
wodą i odstawić do zgęstnienia. Następnie zmiksować
banana z
pietruszką. Dodać wszystkie pozostałe skladniki i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej lub lekko natłuszczonej patelni, dowolnej wielkości placuszki (pod przykryciem). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Wracając do wczorajszego sobotniego naleśnikowania – usmażyłam orkiszowe naleśniki z
kurkumą nadziane pastą z
ciecierzycy z
suszonymi pomidorami oraz
bazylią, którą chętnie zabieram też na kanapki do szkoły
orkiszowe naleśniki nadziane pastą z
ciecierzycy z
suszonymi pomidorami i
bazylią podane z
pestkami dyni,
bazylią oraz słodką wędzoną
paprykąspelt crepes stuffed with chickpea paste with dired tomatoes and basil served with pumpkin seeds, basil and smoked sweet peppernaleśniki : 1/2 szklanki pełnoziarnistej
mąki orkiszowej gładkiej, ok. 3/4
mleka sojowego i
wody (1:1), szczypta
kurkumy – wymieszać i odstawić na min. 30 min. Po czasie smażyć cienkie naleśniki na natłuszczonej i dobrze rozgrzanej patelninadzienie : ok. 150g suchej
ciecierzycy (ugotować z szczyptą
sody do miękkości), garść świeżej
bazylii, 5
suszonych pomidorów (uprzednio zalać gorącą
wodą, jeśli nie są z
oleju),
pieprz,
sól morska,
czosnek niedźwiedzi – wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, na koniec dodać
wodę pozostałą z moczenia
pomidorów i również zmiksować z pastą; przechowywać w lodówce.Dni mijają błyskawicznie, a w moich snach już zaczynają pojawiać się maturalne sceny. Może wyśnię/wymarzę sobie bardzo dobrze zdaną maturę… W tym wypadku trzeba być też realistą, więc zanurzam się w książkach. Mam nadzieję, że Słońce dziś nie zniknie tak szybko jak to było wczoraj, dodaje energiiMiłej niedzieli!