Wykonanie
Kiedyś często zajadałam się pieczonymi owsiankami z twarogiem/serkiem – a’la serniczek owsiany. Teraz, będąc weganką, wypiekam owsiane „tofurniczki” ! Dzisiejszy zachwycił mnie smakiem oraz lekkością, niezwykłą delikatnością. Smaki jakie w nim zawarłam to
banan i
wanilia, ale przede wszystkim
orzechy laskowe, które wmieszałam w postaci musu . Po zmiksowaniu wszystkiego postanowiłam dorzucić jeszcze kawałki
gorzkiej czekolady, co było strzałem w dziesiątkę 😉 Zdecydowanie jeszcze nie raz pojawi się tutaj podobne śniadanie.
orzechowo*-
bananowy tofurniczek owsiany z
wanilią i
gorzką czekoladąhazelnut-
banana oat
tofu „cheese cake” with vanilla and dark chocolate*z musem z
orzechów laskowychSkładniki:

5 łyżek
płatków owsianychmielona
wanilia1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 dużego dojrzałego
bananaok. 150g
tofu naturalnegołyżka
syropu klonowego (opcjonalnie)łyżka
soku z cytrynyłyżka musu (
masła) z
orzechów laskowychgorzka czekolada (tu: 92%)
olej kokosowy (do wysmarowania kokilki)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
wanilią. Rano zmiksować bardzo dokładnie z pozostałymi dodatkami, a następnie wmieszać posiekaną
gorzką czekoladę. Przełożyć do natłuszczonej
olejem kokosowym kokilki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Ostudzić i podawać*. Smacznego!*Całość można przygotować wieczorem i zjeść rano na zimno, aczkolwiek mi najbardziej smakuje lekko przestudzony – ciepły, nie gorący 😉Obiadowo też dzisiaj – mój sobotni posiłek. Mamy weekend, więc trochę więcej czasu na upichcenie czegoś smacznego. W końcu energia do nauki musi być, a poza śniadaniami i zielonymi smoothies na drugie, dodają mi ją właśnie obiady. Wczoraj chciałam zrobić
fasolkę po bretońsku, a tak wyszło, że dorzuciłam do niej jeszcze
jarmuż i pieczonego słodkiego
ziemniaka (tak, mam chyba słabość do tych produktów, dlatego też spore zapasy w lodówce ;)). To jedno z moich ulubionych dań, także dziś nawet przewiduję coś podobnego – tyle, że w nieco innym wydaniu.
biała fasolka „po bretońsku” z pieczonym
batatem oraz
jarmużem podana z orkiszową grzankąwhite bean tomatoes stew with baked sweet potatoe and kale served with spelt toastSkładniki (jedna duża porcja):ok. 60g suchej
białej fasolkicebulaząbek
czosnku1/2 szklanki passaty pomidorowejtrochę
wodymały
batat pokrojony w kostki (upiec z
solą morską i
pieprzem oraz
oliwą ok. 25min. w 200 stopniach)
jarmuż (spora garść)
suszone pomidory (posiekane)
przyprawy:
majeranek, cząber, słodka i ostra wędzona
papryka,
pieprz,
suszona pietruszka,
kminek mielony,
oreganoFasolę ugotować z
liściem laurowym oraz
zielem angielskim. Na patelni usmażyć posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Po czasie dodać
jarmuż i
suszone pomidory, następnie ugotowaną
fasolę i chwilę podsmażyć. Całość doprawić, wymieszać i zalać passatą z niewielką ilością
wody. Na koniec dodać upieczonego
batata. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Pozytywnie, na rozluźnienie…„Don’t worry about a thing,‚Cause every little thing gonna be all right. (…)” Bob Marley Three Little BirdsPrzyjemnej niedzieli!
