Wykonanie
Już od jakiegoś czasu kusił mnie znany większości hinduski deser, który równie dobrze sprawdza się jako śniadanie. Mam na myśli halawę, czyli
kaszkę manną w indyjskim wydaniu. Jednak nie ma dziś u mnie tradycyjnej wersji, gdyż w szafce
manny brak, a pod ręką miałam tylko orkiszową . W każdym razie, na wzór halawy przyrządziłam tą
kaszkę i utwierdziłam się w przekonaniu jak smaczny to deser. Jeszcze nie raz zagości na śniadanie. Ma bardzo ciekawy smak. Jest słodka za sprawą
banana, u mnie dodatkowo z
cukrem kokosowym . Zamiast
masła użyłam
olej kokosowy, który dodał jeszcze intensywniejszy aromat i sprawił, że była niezwykle delikatna. Gotowałam ją na
mleku kokosowym z niewielką ilością
wody . Oczywiście w tradycyjnym deserze nie brak
rodzynek, więc dorzuciłam kilka i myślę, że już w pełni przywykłam do ich smaku. Dodałam również
kardamon oraz
imbir, dzięki
czemu nabrała cudownego aromatu. Polecam spróbować, jest na prawdę pyszna!
kaszka orkiszowa à la halawa z
nerkowcamispelt porridge à la halawa with cashewsSkładniki:4 łyżki
kaszki orkiszowej

łyżka/ łyżeczka
oleju kokosowegoszklanka
mleka kokosowego (z kartonu) oraz trochę
wodyłyżeczka
soku z cytrynyłyżeczka
cukru koksowegoszczypta
kardamonu oraz
imbirugarść
rodzynekdojrzały
bananKaszkę orkiszową uprażyć na patelni wraz z
olejem kokosowym.
Mleko i
wodę zagotować wraz z
cukrem,
sokiem z cytryny,
rodzynkami oraz
przyprawami.
Banana pokroić w kostkę. Złocistą, uprażoną
mannę wsypać do gotującego się
mleka i gotować aż do zgęstnienia. W międzyczasie pokrojonego
banana. Przełożyć do miseczki. Zajadać na zimno lub od razu, na ciepło. Podawać z dowolnymi dodatkami. Najlepiej z
orzechami np.
pistacje,
nerkowce,
migdały. Smacznego!Jeśli zaś macie ochotę na coś mniej słodkiego rano lub o innej
porze dnia to polecam „hummus”. Znowu mniej klasyki, gdyż zrobiłam go z
białej fasoli . Wyszedł bardzo smacznie, a z dodatkiem słodkiej wędzonej
papryki stał się moim faworytemZjedzony z chrupiącymi żytnimi grzankami.


fasolowy hummus z słodką wędzoną
papryką podany z żytnimi grzankamiwhite bean hummus with sweet smoked pepper served with rye toastsWykonanie: 1/3 szklanki (suchej)
białej fasoli – namoczyć w zimnej wodzie, całą noc; Następnie gotować ok. 1 godz. do miękkości i ostudzić. Zmiksować z łyżką tahini,
oliwą,
pieprzem i szczyptą
soli morskiej, 1/2 ząbka
czosnku, słodką wędzoną
papryką,
pietruszką (suszona, a do podania świeża), łyżeczką
soku z cytryny. Podawać z warzywami, grzankami,
chlebkiem z patelni lub w inny, dowolny sposób. Smacznego!Słońce wychodzi zza chmur. Śniegu już brak. Zaś na najbliższe dni zapowiada się kolejne mrozy. Pogoda zmienna jest. Oby takich wahań w życiu jak najmniej. Wybierzmy ścieżkę, którą chcemy dążyć. Nie bójmy się wydeptać własnej, nie wchodźmy na te gotowe, nie o to chodzi. Kształtujmy siebie i swoje życie, własnymi siłami.Miłego weekendu!
