ßßß
kaszka orkiszowa à la halawa z nerkowcamispelt porridge à la halawa with cashewsSkładniki:4 łyżki kaszki orkiszowej
łyżka/ łyżeczka oleju kokosowegoszklanka mleka kokosowego (z kartonu) oraz trochę wodyłyżeczka soku z cytrynyłyżeczka cukru koksowegoszczypta kardamonu oraz imbirugarść rodzynekdojrzały bananKaszkę orkiszową uprażyć na patelni wraz z olejem kokosowym. Mleko i wodę zagotować wraz z cukrem, sokiem z cytryny, rodzynkami oraz przyprawami. Banana pokroić w kostkę. Złocistą, uprażoną mannę wsypać do gotującego się mleka i gotować aż do zgęstnienia. W międzyczasie pokrojonego banana. Przełożyć do miseczki. Zajadać na zimno lub od razu, na ciepło. Podawać z dowolnymi dodatkami. Najlepiej z orzechami np. pistacje, nerkowce, migdały. Smacznego!Jeśli zaś macie ochotę na coś mniej słodkiego rano lub o innej porze dnia to polecam „hummus”. Znowu mniej klasyki, gdyż zrobiłam go z białej fasoli . Wyszedł bardzo smacznie, a z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki stał się moim faworytemZjedzony z chrupiącymi żytnimi grzankami.

fasolowy hummus z słodką wędzoną papryką podany z żytnimi grzankamiwhite bean hummus with sweet smoked pepper served with rye toastsWykonanie: 1/3 szklanki (suchej) białej fasoli – namoczyć w zimnej wodzie, całą noc; Następnie gotować ok. 1 godz. do miękkości i ostudzić. Zmiksować z łyżką tahini, oliwą, pieprzem i szczyptą soli morskiej, 1/2 ząbka czosnku, słodką wędzoną papryką, pietruszką (suszona, a do podania świeża), łyżeczką soku z cytryny. Podawać z warzywami, grzankami, chlebkiem z patelni lub w inny, dowolny sposób. Smacznego!Słońce wychodzi zza chmur. Śniegu już brak. Zaś na najbliższe dni zapowiada się kolejne mrozy. Pogoda zmienna jest. Oby takich wahań w życiu jak najmniej. Wybierzmy ścieżkę, którą chcemy dążyć. Nie bójmy się wydeptać własnej, nie wchodźmy na te gotowe, nie o to chodzi. Kształtujmy siebie i swoje życie, własnymi siłami.Miłego weekendu!