ßßß Cookit - przepis na Burgery z kaszy jaglanej i batatów z sezamowym sosem jogurtowym

Burgery z kaszy jaglanej i batatów z sezamowym sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam nigdy nie lubiłam klopsów, dlatego ich wspomnienia z dzieciństwa wyparłam najszybciej, jak to było możliwe. Burgery, nawet wegańskie kojarzyły mi się właśnie z tymi klopsami. Broniłam się rękoma i nogami przed ich zrobieniem, a już najbardziej przed ich skosztowaniem. W obliczu zalewającej nas epidemii burgerowej - poddałam się. Chciałam aby na blogu pojawiło się także coś, dla miłośników tego dania. Gotuję przecież dla Was. Postanowiłam pójść na kompromis i zrobić maksymalnie zdrową wersję burgera - bez glutenu i tłuszczu. Coś co i mnie powinno zasmakować. No i wiecie co, aż wstyd się przyznać, ale smakowało...i to jak :)
wegańskie bezglutenowe
(ok. 10 sztuk)
- 1 duży batat
- 100 g kaszy jaglanej
- 6 łyżek poppingu z amarantusa
- 5 łyżek mąki z cieciorki (można użyć innej bezglutenowej)
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1/2 drobno pokrojonej cebuli czerwonej
- 4 łyżki nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- ziarenka z 3 łupin kardamonu
- szczypta pieprzu cayenne (można dać więcej)
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta anyżu
- duża szczypta sumaku (można pominąć)
- sól, pieprz
- do posypania burgerów - czarny sezam (można użyć białego)
Batata owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 1 h.
W międzyczasie kaszę jaglaną gotuję do miękkości ok. 20 min*. Gotową pozostawiam do przestygnięcia.
Upieczonego batata rozwijam z folii i także pozostawiam do ostudzenia.
Batata obieram ze skóry, przekładam do miski i za pomocą widelca rozdrabniam na puree. Dodaję do niego kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam, Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam uformowane burgery. Posypuję je czarnym sezamem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie obracam burgery i piekę kolejne 10-15 min. Podaję z sezamowym sosem jogurtowym, choć także wybornie smakują w bułce.
sezamowy sos jogurtowy:
- 250 ml jogurtu sojowego
- 1 i 1/2 łyżki tahiny
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- ok. 3-4 łyżek mleka roślinnego
- sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Smacznego!
*Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/03/bezglutenowe-burgery-z-kaszy-jaglanej-i.html