Wykonanie
Odkąd pamiętam nigdy nie lubiłam klopsów, dlatego ich wspomnienia z dzieciństwa wyparłam najszybciej, jak to było możliwe. Burgery, nawet wegańskie kojarzyły mi się właśnie z tymi klopsami. Broniłam się rękoma i nogami przed ich zrobieniem, a już najbardziej przed ich skosztowaniem. W obliczu zalewającej nas epidemii burgerowej - poddałam się. Chciałam aby na blogu pojawiło się także coś, dla miłośników tego dania. Gotuję przecież dla Was. Postanowiłam pójść na kompromis i zrobić maksymalnie zdrową wersję burgera - bez glutenu i tłuszczu. Coś co i mnie powinno zasmakować. No i wiecie co, aż wstyd się przyznać, ale smakowało...i to jak :)

wegańskie bezglutenowe(ok. 10 sztuk)- 1 duży
batat- 100 g
kaszy jaglanej- 6 łyżek poppingu z
amarantusa- 5 łyżek
mąki z
cieciorki (można użyć innej bezglutenowej)- 1 łyżka drobno posiekanej
pietruszki- 2 łyżki drobno posiekanej
kolendry- 1 roztarty ząbek
czosnku- 1/2 drobno pokrojonej
cebuli czerwonej- 4 łyżki
nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni- 1 łyżeczka kuminu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
kurkumy- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki nasion
kolendry- 1/4 łyżeczki nasion
kozieradki- ziarenka z 3 łupin
kardamonu- szczypta
pieprzu cayenne (można dać więcej)- szczypta mielonego
imbiru- szczypta
anyżu- duża szczypta sumaku (można pominąć)-
sól,
pieprz- do posypania burgerów - czarny
sezam (można użyć białego)
Batata owijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 1 h.W międzyczasie
kaszę jaglaną gotuję do miękkości ok. 20 min*. Gotową pozostawiam do przestygnięcia.Upieczonego
batata rozwijam z folii i także pozostawiam do ostudzenia.
Batata obieram ze skóry, przekładam do miski i za pomocą widelca rozdrabniam na puree. Dodaję do niego
kaszę jaglaną i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszam, Próbuję i w razie potrzeby doprawiam do smaku.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam uformowane burgery. Posypuję je czarnym
sezamem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie obracam burgery i piekę kolejne 10-15 min. Podaję z
sezamowym sosem jogurtowym, choć także wybornie smakują w
bułce.
sezamowy sos jogurtowy:- 250 ml
jogurtu sojowego- 1 i 1/2 łyżki tahiny- 1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny- ok. 3-4 łyżek
mleka roślinnego-
sól do smakuWszystkie składniki dokładnie mieszam.Smacznego!*Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą
kaszę przepłukuje wrzątkiem.