Wykonanie
Miałam okazję zasmakować falafel w restauracyjkach pachnących
przyprawami wschodu, w których słychać regionalną muzykę, a wygląd życzliwego właściciela jest gwarancją oryginalnego przepisu.Znając smak „rodowitych” falafel podjęłam się wyzwania zrobienia ich w nieco zdrowszej wersji. Te oryginalne smażone są w głębokim tłuszczu, a
cieciorka często moczona jest w roztworze
sody oczyszczonej.Zapraszam na kolejny, całkiem udany eksperymencik. Falafel proponuję w zestawie podanym na zdjęciu, ale można je również podać z humusem,
musztardą, odrobiną
chrzanu i z bułeczką.Foto: M.BojkoSkładniki:1,5 szklanki ugotowanej
cieciorki1
cebula – bardzo drobno pokrojona3 łyżki pokrojonej zielonej
pietruszki2 ząbki
czosnku- przecisnąć przez praskę1 łyżka
siemienia lnianego – zmielić na proszek1,5 łyżki ziarna
sezamu – zmielić na proszek1 łyżka
mąki z
cieciorkicumin,
kolendra (coriander)
sól,
pieprz caynneWykonanie:
Cieciorkę miksujemy w robocie kuchennym używając przycisku pulsacyjnego. Nie miksujemy na pastę! W
masie powinny wciąż pozostać małe, nie zmiksowane grudeczki. Dadajemy resztę składników, doprawiamy do smaku i dokładnie wszystko mieszamy.Blaszkę do smażenia przykrywamy folią aluminiową posmarowaną
olejem.Przygotowaną masę nabieramy łyżką, obtaczamy w
oleju, formujemy kotlety i układamy na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia.Pieczemy w piekarniku przez ok. 15-20 min. w temp. 390F (ok. 200C). Następnie przewracamy
łopatką i pieczemy przez ok. 10 min. z drugiej strony.Przed pieczeniem

Po upieczeniu .
