Wykonanie
Falafel wydaje się być czymś niezwykle skomplikowanym, wymagającym sporo pracy i wielkich umiejętności kulinarnych. Nic podobnego. Małymi kroczkami udało nam się stworzyć falafel idealny. Prosty w wykonaniu, choć nie taki prosty w smaku... Po prostu pycha!

wegańskie, bezglutenoweFalafel(ok. 30 kotlecików)- 300 g suchej
cieciorki- 1
cebulka- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki posiekanej
kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości
pietruszki)- 2 łyżki posiekanej
pietruszki- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren
kolendry- 1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/2 łyżeczki
chili- 1/2 łyżeczki
sody- 1 łyżeczka
soli-
olej słonecznikowy do smażeniaNamoczoną przez noc
cieciorkę odcedzam, płuczę i blenduję wraz z
cebulą,
kolendrą,
pietruszką,
czosnkiem,
przyprawami,
sodą i 2 łyżkami
wody.
Cieciorka nie ma być do końca zblendowana. Blendujemy ja do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadała strukturę. W razie potrzeby należy dodać więcej
wody.Masę na falafel przykrywam szczelnie folią i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Formuję płaskie klopsiki i smażę je na dużej ilości
oleju - każda strona przez ok. 2-3 min. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Podaję świeżo usmażone w towarzystwie ajwaru .Smacznego!