ßßß
wegańskie, bezglutenoweFalafel(ok. 30 kotlecików)- 300 g suchej cieciorki- 1 cebulka- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki posiekanej kolendry (jeśli nie mamy, możemy użyć większej ilości pietruszki)- 2 łyżki posiekanej pietruszki- 1 łyżeczka mielonego kuminu- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyżeczki chili- 1/2 łyżeczki sody- 1 łyżeczka soli- olej słonecznikowy do smażeniaNamoczoną przez noc cieciorkę odcedzam, płuczę i blenduję wraz z cebulą, kolendrą, pietruszką, czosnkiem, przyprawami, sodą i 2 łyżkami wody. Cieciorka nie ma być do końca zblendowana. Blendujemy ja do momentu, gdy zacznie tworzyć zwartą masę, ale nadal będzie posiadała strukturę. W razie potrzeby należy dodać więcej wody.Masę na falafel przykrywam szczelnie folią i odstawiam na ok. 1 h do lodówki.Formuję płaskie klopsiki i smażę je na dużej ilości oleju - każda strona przez ok. 2-3 min. Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu. Podaję świeżo usmażone w towarzystwie ajwaru .Smacznego!