Wykonanie
Od momentu kiedy poznałam jego temat - w głowie kłębiło się kilka pomysłów, ale z realizacją było gorzej... Jak wiecie dzięki profilowi Ewa Kuchennie na facebooku - jesteśmy w trakcie przeprowadzki, nie mam internetu w domu, więc
siedzę w kawiarni i popijając przepyszną
kawę - korzystam z ich
wifi, a w międzyczasie pozbyłam się piecyka z którego korzystałam (Konrad, mam nadzieję, że będzie się dobrze spisywał! :)), więc pieczenie odpadało, ponadto w mieszkaniu miałam do dyspozycji 3 niezbyt ostre noże, po 2 sztuki sztućców, 2 talerze, 1 miskę i deskę do krojenia. Rozgardiasz był niemały, ale mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.Zachęcam również gorąco do zajrzenia do pozostałych uczestników styczniowego wyzwania -ich listę znajdziecie na końcu posta :)A post z wyzwania grudniowego znajdziecie tutaj: KLIKTortille (około 8-9 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej lub kukurydzianej (dałam pszenną)1/4 łyżeczki
soli2/3 szklanki ciepłej
wodyMąkę z
solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo
wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę z pierwszej. Na cieście pojawią się pęcherzyki, ale tak właśnie powinno być :)Ciasto odłożyć na talerz i odczekać chwilę - po zdjęciu z patelni może zrobić się twarde, ale po około 5 minutach powinno na nowo zrobić się elastyczne.Nadzienie
tuńczykowe (na około 4-5 sztuk):1 puszka
tuńczyka z puszki, odsączona z zalewy1 ugotowane
jajko na twardo, pokrojone w drobną kostkę,1 malutka
cebula pokrojona w drobną kostkę i przesmażona
szczypioreksól i
pieprz do smaku
Sos czosnkowy:2 łyżki
śmietany 18 lub 12%2 łyżki
majonezu1 ząbek
czosnkuszczypta
soli i
pieprzuSos: w szklance wymieszać
śmietanę,
majonez, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku i szczyptę
soli i
pieprzu. Odstawić na 10 minut, żeby smaki się połączyły.Nadzienie:
Tuńczyka wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę
jajkiem na twardo, przesmażoną
cebulą i
szczypiorkiem. Dodać 1/4 przygotowanego wcześniej
sosu czosnkowego.Przygotowane na początku tortille delikatnie smarować resztą
sosu czosnkowego (będą się lepiej sklejały i nie będą rozłaziły), smarować nadzieniem i zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić na kawałki i podawać w towarzystwie
sosu czosnkowego.

Nadzienie
kurczakowe (na około 4-5 sztuk):1 duża
pierś z kurczakasuszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk)około 2 dużych liści
kapusty pekińskiejsol i
pieprz do smakuOstry
sos pomidorowy z
suszonych pomidorów i
kaparów:4
suszone pomidory w zalewie3
kaparyświeża
papryczka chilli - ilość wedle uznania ;)
sól i
pieprz do smakuSos:
pomidory z
kaparami (ja kupuję takie: link) umieścić w misie blendera, dodać posiekaną w drobną kostkę
papryczkę chilli, doprawić
solą i
pieprzem i wszystko dokładnie zmiskować na gładką masę.Nadzienie:
pierś z kurczaka obgotować bądź przesmażyć na suchej patelni po czym pokroić w kostkę. Dodać pokrojone
suszone pomidory, porwaną na mniejsze kawałki
kapustę pekińską i doprawić do smaku.I tak jak poprzednio: tortillę smarować sosem, nakładać nadzienie i zawijać. Odstawić na 15 minut i kroić na mniejsze kawałki.


Podwójnie smacznego :)

I zapraszam do pozostałych blogerów, którzy wzięli udział w Wyzwaniu:Paulina www.mojapasjasmaku.blogspo t.com
Marta www.magicznezyciemarty.plMonika www.papryczkaa.blogspot.co m
Magda www.only-my-simple-kitchen .blogspot.comGosia www.daylicooking.plIwona www.izioni-smaki.blogspot. comJustyna www.niePieprz.plJustyna www.mamaipomocnicy.blogspo t.comJustyna www.tysiagotuje.plMarzena www.zaciszekuchenne.blogsp ot.comBeata www.staregary.blogspot.com
Patryk i Ada www.cookpl.blogspot.comGosia www.codojedzenia.pl