Wykonanie
            Piekłam niedawno 
dorsza z 
cebulą . Porcja była spora, nie udało się całego zjeść. Następnego dnia pozostałą upieczoną 
rybę przerobiłam na pyszne kotlety. O ile 
dorsz , zwłaszcza ten suszony, portugalski, nie należy do moich ulubionych, to muszę przyznać, że w postaci kotletów sprawdza się znakomicie. Bardzo polecam!

składnikiok 180 g 
dorsza, upieczonego, bez ości i skóry1 
cebula, pokrojona w kostkę40 g 
bułki tartej3 ząbki 
czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej 
pietruszki1 łyżka posiekanej 
koperkujajopieprzsólpłatki chiliBułka tarta do panierowaniaprzygotowanieJeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć 
filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z 
oliwą z oliwek z obu stron ,dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem,podzielić 
rybę na bardzo drobne kawałki, skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego.) Pokrojoną 
cebulę zeszklić na łyżce 
oliwy, dodać 
czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.
Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną 
cebulę z 
czosnkiem, 
bułkę tartą, 
pietruszkę i 
koperek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić 
solą i 
pieprzem, 
płatkami papryki. Dodać 
jajko i wymieszać. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w 
tartej bułce. Nadmiar 
bułki strząsnąć.Na patelni rozgrzać 
olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi 
ziemniakami i 
sałatą Smacznego!






