Wykonanie
Burgery uwielbiam, zwłaszcza klasyczne, wołowe, z minimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do
mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej
papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były nie przesuszone i soczyste. Trzeba po prostu stan wysmażenia kontrolować, na każdej patelni trochę inaczej się smaży. Tym razem smażyłam na patelni teflonowej.A tutaj
linki do przepisów na inne burgeryMini burgery wieprzoweBurger wołowy z
bekonem,
serem i szybkim
sosem pomidorowymBurger wołowy III

składniki na 6 burgerówok 700 g mielonej
wołowiny - najlepiej
łopatki2 łyżeczki startego
czosnku2
papryczki jalapeno, bez pestek, drobno pokrojone1 łyżeczka mielonego
kminu1 łyżeczka
musztardy z
estragonem1
cebula, drobno posiekana1 łyżeczka
płatków chili1 łyżka
pietruszki posiekanej1 łyżka
chrzanu wasabi (opcjonalnie)
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Olej roślinnybułki do hamburgerów - opcjonalnieprzygotowanieMieloną
wołowinę wymieszać w misce z
czosnkiem,
cebulą, jalapeno,
kminem,
musztardą, doprawić
płatkami papryki. Uformować 6 niewielkich burgerów. Zawinąć w folię spożywczą oddzielając poszczególne kotleciki folią, i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni lekko posmarowanej
olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z
bułką hamburgerową lub np z pieczonymi
ziemniakami (np takimi ). Smacznego!




