Wykonanie
Co jakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery.
Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch przepisów zamieszczonych na blogu (burgery I, burgery II) .Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table . Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi zmianami w przyprawieniu.
Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!
składniki (10 burgerów)1 kg
wołowiny (użyłam
łopatki)4 łyżki ostrej
musztardy z Dijon3
cebule2
jajkaświeżo mielony
czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany
pieprz)
masło klarowane do smażenia lub
olejdo podania10
bułek hamburgerowych (np z tego przepisu)
musztardapomidorogórek małosolny20 cienkich plastrów
wędzonego boczkucebula pokrojona w cienkie plasterki.ew
ser np
cheddarprzygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do
mięsa razem z
cebulą. Używałam sitka o oczkach nr 6. Do zmielonej masy dodać
musztardę,
jajka, ewentualnie
zielony pieprz lub papryczkę, posolić, popieprzyć, dokładnie wyrobić. Uformować 10 spłaszczonych kotlecików, ułożyć na desce lub talerzu, przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki , najlepiej na parę godzin.Na patelnię w lać nieco
oleju i rozgrzać do średniej temperatury. Smażyć kotleciki po ok 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie zrumienione na wierzchu, ale w środku nadal soczyste.W międzyczasie podgrzać
bułki w piekarniku, a
boczek usmażyć na chrupko. Można też przekrojone
bułki opiec na patelni grillowej, a następnie na tej samej patelni usmażyć
boczek.Jeżeli używamy
sera, należy przełożyć burgery na blaszkę do pieczenia, na każdym położyć plasterek
sera, umieścić na chwilę pod grillem aż
ser się zacznie topić . Jeżeli smażymy na patelni której można używać w piekarniku, burgerów nie ma potrzeby przekładać na blaszkę.Spodnią połowę
bułki posmarować
musztardą, położyć liść
sałaty, plasterek
boczku, kotlet wołowy,
boczek, plaster
pomidora,
ogórek i
cebulę. Przykryć wierzchem
bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym
sosem majonezowym,
jogurtowym lub
keczupem . Smacznego!