Wykonanie
Nie
weźcie mnie za McFankę po tym pytaniu ale… Czy byliście kiedyś na śniadaniu w McDonald’s? ;) Ja miałam okazję kilka
razy, kiedy przed porannym wyjazdem w dalszą podróż mąż musiał (a przynajmniej tak twierdził ;) zjeść porządne, ciepłe śniadanie na którego przygotowanie nie chciał tracić czasu w domu. A więc ich poranne kanapki, bazujące w większości na jajkach i
bekonie, podawane są w takiej fajnej sycącej
bułce, której nie widziałam nigdzie indziej. Do czasu :) Ostatnio praktycznie identyczne
bułki znalazłam w Lidlu i postanowiłam – ku wielkiej
męża uciesze – macdonaldową kanapkę odtworzyć. Stwierdził, że wyszła jeszcze lepsza :) No to co? Parapapapaaa! ;)
Składniki:4 porcje4
bułki tostowe (te, które kupuję w Lidlu są już przekrojone)8 plasterków cienko pokrojonego
wędzonego boczku4 duże
jajka4 plastry
sera topionego cheddarketchupmusztardasólpieprzmasło (do usmażenia
jajek)Wykonanie:Na małej patelni rozpuszczamy odrobinę
masła. Wykorzystując okrągłą metalową foremkę, wbijając
jajko w jej środek, przygotowujemy
jajka sadzone. Z wierzchu lekko posypujemy
jajko solą i
pieprzem.Drugą patelnię rozgrzewamy i układamy na niej
boczek. Smażymy go z obu stron, aż tłuszcz się wytopi i stanie się chrupiący.W międzyczasie tostujemy
bułki, aż staną się przyrumienione i chrupiące.Na spodzie każdej
bułki układamy po kolei:
jajko,
ser, 2 plasterki
bekonu. Polewamy
ketchupem i
musztardą. Przykrywamy drugą połówką
bułki.Oczywiście najlepiej, jak uda nam się tak wszystko zgrać tak, aby wszystko było ciepłe jednocześnie :)Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!