ßßß Cookit - przepis na Burger kontynentalny

Burger kontynentalny

nazwa

Wykonanie

Kolejny burger w naszym cyklu. Na bogato: potężny kawał wołowiny, sadzone jajko, kilka plastrów boczku, pyszne sosy, plasterek cheddara, odrobina sałaty. A wszystko to ukryte pomiędzy dwoma kawałkami pysznej domowej bułki. I niech ktoś mi powie, że burgery są niezdrowe! To normalnie... To normalnie go znajdę, zrobię mu takiego burgera i każę zjeść! :) Domowe burgery są absolutnie pyszne i staramy się raz w tygodniu robić sobie taki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów.
Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem.
bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterki sera cheddar na osobę
sałata lodowa
plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę)
jajko (1 na osobę)
masło (do smażenia jajka)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony pieprz
Mięso w misce mieszamy z solą i pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.
Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło.
W tym samym czasie smażymy na maśle na patelni jajko sadzone.
Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki boczku i przekrojone na połówki bułki.
I wykańczamy burgera: spód bułki smarujemy majonezem, kładziemy mięso, na nie plasterek sera, na ser poszarpaną sałatę, jajko, bekon i przykrywamy górą bułki posmarowaną keczupem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"
Źródło:http://www.chleby.info/2014/12/burger-kontynentalny.html