Wykonanie
Kolejny burger w naszym cyklu. Na bogato: potężny kawał
wołowiny,
sadzone jajko, kilka plastrów
boczku, pyszne sosy, plasterek
cheddara, odrobina
sałaty. A wszystko to ukryte pomiędzy dwoma kawałkami pysznej domowej
bułki. I niech ktoś mi powie, że burgery są niezdrowe! To normalnie... To normalnie go znajdę, zrobię mu takiego burgera i każę zjeść! :) Domowe burgery są absolutnie pyszne i staramy się raz w tygodniu robić sobie taki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów.Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z
pora i
kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a
Madzia zadowoliła się samym burgerem.
bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)150 g mielonego
antrykotu na osobę1 pasterki
sera cheddar na osobę
sałata lodowaplastry
wędzonego boczku (2-3 na osobę)
jajko (1 na osobę)
masło (do smażenia
jajka)
keczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony
pieprzMięso w misce mieszamy z
solą i
pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil. Formujemy burgery nieco większe od
bułki (po 150 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od
bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
mięso odpoczęło.W tym samym czasie smażymy na
maśle na patelni
jajko sadzone.Również w tym samym czasie podpiekamy w piekarniku z funkcją grilla plasterki
boczku i przekrojone na połówki
bułki.I wykańczamy burgera: spód
bułki smarujemy
majonezem, kładziemy
mięso, na nie plasterek
sera, na
ser poszarpaną
sałatę,
jajko,
bekon i przykrywamy górą
bułki posmarowaną
keczupem.Smacznego!Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"