Wykonanie
Kolejny burger w naszym burgerowym cyklu. Tym razem miniburger. Takie małe, idealnie kształtne burgery, w sam raz na przykład na ogrodową imprezę. Je się je o wiele wygodniej niż klasyczne wielkie burgery. Te duże uwielbiam, ale nigdy nie potrafiłem ich jeść, zawsze na koniec jestem cały umazany sosami i dodatkami. A te miniburgery doskonale chwyta się w dłoń i po kilku gryzach znikają w żołądku. My je pokochaliśmy, mamy nadzieję, że wy również obdarzycie je gorącym uczuciem.Nie mają zbyt wielu dodatków. Są one dopasowane do rozmiarów burgera. Mały burger, mało dodatków. Ale to właśnie dzięki temu można idealnie wyczuć smak
wołowiny, delektować się delikatnym smakiem
sera, czuć w ustach chrupkość
sałaty. Nic nie jest tutaj niczym przyćmione, żaden smak nie dominuje nad innymi. Balans smaków dopasowany jest naprawdę doskonale.Takie małe "kotleciki" łatwiej się grilluje więc liczymy na to, że te burgery zostaną
hitem nadchodzącej wiosny.
bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu)50 g mielonego
antrykotu na osobę1 pasterek
sera mimolette na osobę
sałata lodowakeczup (z TEGO przepisu)
majonez (z TEGO przepisu)
sól, świeżo zmielony
pieprzBułki przygotowaliśmy z linku podanego powyżej, z tym, że z 1/3 ilości składników. I z tego ciasta uformowaliśmy 6 małych
bułek. Były nieco mniejsze od klasycznych
kajzerekMięso w misce mieszamy z
solą i
pieprzem i wyrabiamy przez parę chwil, aż się ładnie sklei. Formujemy burgery nieco większe od
bułki (po 50 g każdy). Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od
bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
mięso odpoczęło.W tym samym czasie lekko grillujemy w piekarniku
bułki przekrojone na pół.Dół
bułki smarujemy
majonezem, kładziemy poszarpaną
sałatę, na nią burgera,
ser i przykrywamy górną połową
bułki posmarowaną
keczupem.Smacznego!Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)