Wykonanie
Powiem wam szczerze, że na każdą niedzielę czekam jak na cud jakiś. Bo od paru już tygodni niedziela to u nas dzień z burgerami. A my uwielbiamy burgery. Tym razem z suszoną
szynką i dość nietypowym
serem owczym Ossau-Iraty. Problem jest taki, że ten
ser niezbyt łatwo kupić można. I nie jest zbyt tani... Ale jeśli tylko macie możliwość to zdecydowanie zachęcamy, ma niesamowity smak. Oczywiście, jak zupełnie nie macie do niego dostępu, to może być też jakiś inny
owczy ser. Ale my polecamy ten właśnie, bo jest pyszny. Również idealnie by było, gdyby zamiast
pieprzu kajeńskiego (użytego w tym przepisie) zastosować
pieprz z Espelette. Doskonale się zgrywa smakiem z tym właśnie
serem.
Pieprz z Espelette nawet nieco łatwiej kupić niż
ser Ossau-Iraty, bo można go znaleźć w internecie. Ale jego cena pozostawia wiele do życzenia. Taka niewielka 20 gramowa paczuszka może kosztować około 30 zł. Moim zdaniem nieco za dużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera.
bułki z
kurkumą do hamburgerów (z TEGO przepisu)mielony
antrykot (150 g na osobę)suszona
szynkaser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę)
pomidor malinowy
sałata lodowapieprz kajeński
majonez (z TEGO przepisu)
sólMięso w misce mieszamy ze szczyptą
soli i
pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco większe od
bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości
bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie.Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
mięso odpoczęło.
Sałatę rwiemy na kawałki,
pomidora kroimy na plasterki.
Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z
pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę).Plasterki
szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół
bułki. Pieczemy ok. 4 minuty w dobrze rozgrzanym piekarniku (najlepiej z funkcją grilla).
Majonezem smarujemy obie połówki
bułki, na spodzie układamy
sałatę i plasterki
pomidora. Na to kładziemy burgera, na niego
ser,
szynkę i przykrywamy górną połową
bułki.Smacznego!I przepraszam za błędny podpis na zdjęciach. Burger jest oczywiście z suszoną
szynką, nie z wędzoną :)Przepis zainspirowany książką Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)"A dokładny opis jak i z czego zrobić dobrego burgera znajduje się TUTAJ .