Wykonanie
W firmie cateringowej, w której pracuję, robimy bardzo wykwintne i wymyślne dania zarówno na przyjęcia domowe, jak i firmowe. Ale choćby nie wiem, jak eleganckie było zamówienie, zawsze, ale to zawsze, wszyscy zamawiają frykadelki. Bo w Niemczech frykadelki to świętość. A tak przygotowujemy je w pracy:Lista zakupów na 10 kotletów:700 g mielonej
wołowiny1 czerstwa
bułka1 średnia
cebula2 czubate łyżki ostrej
musztardy1 czubata łyżeczka
słodkiej papryki2
jajkasól,
pieprzdo smażenia: 2-3 łyżki
masła klarowanego
Bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie, wyjąć i dobrze odcisnąć.
Cebulę drobno posiekać. Do dużej salaterki włożyć
mięso, wbić 2
jajka, odciśniętą
bułkę,
musztardę i
przyprawy. Masę dokładnie wyrobić ręką.Plastikową tackę lekko zmoczyć, aby uformowane kotlety nie przywierały.Zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.Usmażyć na rumiano na
maśle. We frykadelkach powinno się czuć wyraźną nutę
musztardy.
Smacznego życzy
oliwek :)