ßßß Cookit - przepis na Frykadelki

Frykadelki

nazwa

Wykonanie

W firmie cateringowej, w której pracuję, robimy bardzo wykwintne i wymyślne dania zarówno na przyjęcia domowe, jak i firmowe. Ale choćby nie wiem, jak eleganckie było zamówienie, zawsze, ale to zawsze, wszyscy zamawiają frykadelki. Bo w Niemczech frykadelki to świętość. A tak przygotowujemy je w pracy:
Lista zakupów na 10 kotletów:
700 g mielonej wołowiny
1 czerstwa bułka
1 średnia cebula
2 czubate łyżki ostrej musztardy
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
2 jajka
sól, pieprz
do smażenia: 2-3 łyżki masła klarowanego
Bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie, wyjąć i dobrze odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Do dużej salaterki włożyć mięso, wbić 2 jajka, odciśniętą bułkę, musztardę i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić ręką.
Plastikową tackę lekko zmoczyć, aby uformowane kotlety nie przywierały.
Zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Usmażyć na rumiano na maśle. We frykadelkach powinno się czuć wyraźną nutę musztardy.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2013/12/Frykadelki.html