Wykonanie
Ostatnio mam tak, że gdzie się da używam papryczek jalapeno. Świetne są. Więc kiedy przypadkiem natknęłam się na ten przepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.

składniki na 2 burgeryok 400g mielonej
wołowiny - najlepiej
łopatki4 plastry
sera cheddar1
papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Olej roślinnybułki do hamburgerów -opcjonalnieprzygotowanieMieloną
wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.Na 2 plackach położyć po plasterku
sera, na to połowę pokrojonej
papryczki jalapeno, drugi plaster
sera, przykryć
mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia
ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej
olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z
bułką hamburgerową lub z
chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!





