ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 marca 2014 r. To jest danie szybkie, łatwe i absolutnie pyszne. Przygotowując tę potrawę całą swoją uwagę skierowałam w kierunku małych klopsików . Zależało mi, aby pulpeciki były wielkości kęsa, aromatyczne, rumiane,chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Użyłam równej ilości drobno mielonej wołowiny i wieprzowiny (może być mielona cielęcina, jagnięcina, indyk),do formowania klopsików zawsze wykorzystuję dłonie, a nie palce. Smażyłam w dużej ilości dobrego oleju roślinnego (klopsiki mają pływać w gorącym tłuszczu), który potem można wykorzystać do innych potraw. Trzymałam się zasady, aby tłuszcz sięgał do połowy klopsa, dzięki temu zapobiegłam tworzeniu "Pierścienia Saturna". Klopsiki wyglądają wówczas bardzo estetycznie. Przy smażeniu mięsne kulki odwracam jeden raz po około 5 minutach, po jego zakończeniu osuszam je na kratce, pod którą umieszczam papierowy ręcznik, wchłaniający nadmiar tłuszczu. Dopiero tak przygotowane klopsiki zalewam gorącą passatą, duszę, wieńczę parmezanem i podaję z dodatkiem makaronu.Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 marca . Delikatne mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym! Passata pomidorowa idealnie się komponuje z mięsnymi kulkami ;-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 10 min Czas duszenia: 15 min Łączny czas: 1 godz. i 5 min Liczba porcji: 3-4Składniki:Inspiracją była książka A. Starmach - "Pyszne 25"mielona wieprzowina : 200 gmielona wołowina : 200 gjajko : 1czerwona cebula : 2czerstwa bułka : 1ciepłe mleko : do namoczeniatarty parmezan : 50 gczosnek : 2 ząbkidobry olej roślinny : ma sięgać do połowy klopsa na patelnipassata pomidorowa lub gęsty przecier pomidorowy : 1 litroregano : wedle uznaniasól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz :Przygotowanie:passatę pomidorową przelewam do garnka, podgrzewam na małym ogniu i doprawiam do smakucebulę i czosnek obieram, drobno kroję i wkładam do miski, następnie dodaję mielone mięso, wchłoniętą w ciepłe mleko bułkę (zapewnia wilgotność pulpetów), jajko, odrobinę soli i pieprzu wszystkie składniki delikatnie mieszam dłonią z masy mięsnej formuję kulki wielkości orzecha włoskiego smażę w oleju roślinnym na głębokiej patelnipo około 10 minutach układam je na kratce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przenoszę do gorącej passaty i duszę około 15 minutpodałam posypane parmezanem i aromatycznym oregano z makaronem;-)


Serdeczności!