Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 18 marca 2014 r. To jest danie szybkie, łatwe i absolutnie pyszne. Przygotowując tę potrawę całą swoją uwagę skierowałam w kierunku małych klopsików . Zależało mi, aby pulpeciki były wielkości kęsa, aromatyczne, rumiane,chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku. Użyłam równej ilości drobno mielonej
wołowiny i
wieprzowiny (może być mielona
cielęcina,
jagnięcina,
indyk),do formowania klopsików zawsze wykorzystuję dłonie, a nie palce. Smażyłam w dużej ilości dobrego
oleju roślinnego (klopsiki mają pływać w gorącym tłuszczu), który
potem można wykorzystać do innych potraw. Trzymałam się zasady, aby tłuszcz sięgał do połowy klopsa, dzięki temu zapobiegłam tworzeniu "Pierścienia Saturna". Klopsiki wyglądają wówczas bardzo estetycznie. Przy smażeniu
mięsne kulki odwracam jeden raz po około 5 minutach, po jego zakończeniu osuszam je na kratce, pod którą umieszczam papierowy ręcznik, wchłaniający nadmiar tłuszczu. Dopiero tak przygotowane klopsiki zalewam gorącą passatą, duszę, wieńczę
parmezanem i podaję z dodatkiem
makaronu.
Mięsne pulpeciki w
sosie pomidorowym Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 17 marca . Delikatne
mięsne pulpeciki w
sosie pomidorowym! Passata pomidorowa idealnie się komponuje z
mięsnymi kulkami ;-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 10 min Czas duszenia: 15 min Łączny czas: 1 godz. i 5 min Liczba porcji: 3-4Składniki:Inspiracją była książka A. Starmach - "Pyszne 25"mielona
wieprzowina : 200 gmielona
wołowina : 200 g
jajko : 1
czerwona cebula : 2czerstwa
bułka : 1ciepłe
mleko : do namoczeniatarty
parmezan : 50 g
czosnek : 2 ząbkidobry
olej roślinny : ma sięgać do połowy klopsa na patelnipassata pomidorowa lub gęsty
przecier pomidorowy : 1 litr
oregano : wedle uznania
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz :Przygotowanie:passatę
pomidorową przelewam do garnka, podgrzewam na małym ogniu i doprawiam do smaku
cebulę i
czosnek obieram, drobno kroję i wkładam do miski, następnie dodaję
mielone mięso, wchłoniętą w ciepłe
mleko bułkę (zapewnia wilgotność pulpetów),
jajko, odrobinę
soli i
pieprzu wszystkie składniki delikatnie mieszam dłonią z masy
mięsnej formuję kulki wielkości
orzecha włoskiego smażę w
oleju roślinnym na głębokiej patelnipo około 10 minutach układam je na kratce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie przenoszę do gorącej passaty i duszę około 15 minutpodałam posypane
parmezanem i aromatycznym
oregano z
makaronem;-)




Serdeczności!