Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Już czas zacząć myśleć, co pojawi się na stołach, szczególnie tych bezmięsnych. :)

Składniki (na foremkę 35 cm):szklanka
zielonej soczewicy (160g)2
marchewki (150g)2 korzenie
pietruszki (150g)2 średnie
cebule3 ząbki
czosnku45g
suszonych borowików40g
płatków jaglanych
sól morska,
pieprz czarnytymianek (kilka gałązek)
majeranek (2 łyżki)Przygotowanie:
Soczewicę ugotować (ok 20 minut) i odstawić.
Grzyby zalać w szklance wrzątkiem i odstawić.
Cebulę pokroić w kostkę,
czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
cebulę i
czosnek.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i połowę wrzucić na patelnię a drugą połowę odłożyć.Listki
tymianku wrzucić na patelnię (można wrzucić też gałązki ale pamiętajcie, żeby je później wyjąć!). Dodać
majeranek,
sól i
pieprz,Na patelnię wlać
wodę, w której wcześniej moczyły się
grzyby (ok 200ml).
Pietruszkę i
marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i wrzucić na patelnię.Smażyć, aż cała
woda odparuje a warzywa będą miękkie.Dorzucić
soczewicę i całość wymieszać, przełożyć do miski i zblendować na gładką masę.
Płatki jaglane zalać wrzątkiem i kiedy wchłoną
wodę dodać do reszty, porządni wymieszać.Do powstałej masy dodać resztę
grzybów, wymieszać.Na tym etapie można całość doprawić wg uznania
solą,
pieprzem i
ziołami. Ważne, żeby smak był intensywny!Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec przez 40 minut w 180 stopniach.


