Wykonanie
Składniki4 porcjegarść suszonych pokrojonych
grzybów (
prawdziwków lub podgrzybków)1/2 niedużej
cebuli, pokrojonej w małą kosteczkę3 łyżki
oleju roślinnego (użyłam
oleju z
orzechów arachidowych)1 łyżka
masła1/2 małej
pietruszki, nadkrojonej na krzyż1 nieduża
marchewka, pokrojona w plasterki2 nieduże
ziemniaki, pokrojone w drobną kosteczkę4 łyżki gęstej
śmietany 18%Przyprawysól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz (
pieprzu nie żałować)1 łyżeczka suszonego
tymianku3 ziarenka
ziela angielskiego i 2
listki laurowePrzygotowanieWieczorem dnia poprzedzającego przygotowywanie zupy opłukać
grzyby pod bieżącą, chłodną
wodą, włożyć do garnuszka, zalać zimną
wodą w takiej ilości aby tylko przykryć
grzyby i odstawić na noc.
Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć,
wodę z
grzybów zachować. Na suchą patelnię włożyć
grzyby i chwilę podgrzać, odparowując resztę
wody. Wlać
olej na patelnię i zacząć smażyć
grzyby, za chwilę dodać
cebulę. Smażyć przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc
grzyby, w połowie smażenia dodać
masło, posolić. Zdjąć z ognia i odstawić.Średni garnek zapełnić do połowy
wodą, posolić (około 1 łyżeczki
soli) i zagotować. Dodać
pietruszkę oraz
marchewkę i gotować przez 4 minuty. Dodać
ziemniaki oraz
przyprawy:
pieprz,
tymianek,
ziele angielskie i
listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodać
wodę z moczonych
grzybów oraz smażone
grzyby. Zdjąć z ognia i doprawić
solą oraz
pieprzem.Jeśli zabielamy zupę
śmietaną - rozprowadzić ją z kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlać do zupy i wymieszać. Nie zagotowywać.