Wykonanie

Tradycja na wigilijnym
stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z
borowikami i podgrzybkami zagęszczona
kremową śmietanką i podana z
makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka
razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych
grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki (40 g)
suszonych grzybów (użyłam
borowików)250 g mrożonych lub świeżych
grzybów (np. podgrzybków,
prawdziwków)1 duża lub 2 małe
marchewki0,5 małego
selerakawałek
pora (około 10 cm)1
pietruszka1 duża
cebula10 -12 ziarenek
ziela angielskiego4
liście laurowe3-4 łyżki
masła (opcjonalnie
oliwy z oliwek lub innego dobrego
oleju)2 litry
wodysólpieprz1,3 - 0,5 szklanki
śmietany 18% do zupDODATKOWO :
makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluskiWYKONANIE:
Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej
wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą noc).Po tym czasie odcedź
grzyby, nie wylewaj
wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej
wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół
marchewkę,
seler,
por i
pietruszkę w całości, dorzuć
ziele angielskie i
liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu
wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki
masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę.Podsmaż ją lekko i dorzuć świeże lub mrożone
grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą
wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj
wodę. Miękkie
grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone
suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych
grzybów, na patelnię do
cebuli wrzuć od razu
szuszone grzybki.Gdy warzywa z
wywaru zmiękną dodaj do nich
grzyby z
cebulą, dołóż jeszcze 1-2 łyżki
masła,
posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.Do szklanki wlej
śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i rozrpowadź
śmietanę w zupie, energicznie mieszając, by
śmietana się nie zwarzyła.Zupę podawaj z
makaronem (dla mnie najlepszy jest
makaron "łazanki") lub z kluseczkami. Gotowe! Smacznego!
