ßßß
Tradycja na wigilijnym stole. Przepyszna, domowa zupa grzybowa z borowikami i podgrzybkami zagęszczona kremową śmietanką i podana z makaronem typu łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych, suszonych albo mrożonych grzybów, ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików)250 g mrożonych lub świeżych grzybów (np. podgrzybków, prawdziwków)1 duża lub 2 małe marchewki0,5 małego selerakawałek pora (około 10 cm)1 pietruszka1 duża cebula10 -12 ziarenek ziela angielskiego4 liście laurowe3-4 łyżki masła (opcjonalnie oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju)2 litry wodysólpieprz1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zupDODATKOWO :makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluskiWYKONANIE:Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą noc).Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody po nich. Wlej ją do garnka, dolej 1 litr zimnej wody, wrzuć również obraną i przekrojoną na pół marchewkę, seler, por i pietruszkę w całości, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.Podsmaż ją lekko i dorzuć świeże lub mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki.Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze 1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.Do szklanki wlej śmietanę, dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i rozrpowadź śmietanę w zupie, energicznie mieszając, by śmietana się nie zwarzyła.Zupę podawaj z makaronem (dla mnie najlepszy jest makaron "łazanki") lub z kluseczkami. Gotowe! Smacznego!