ßßß
Składniki:1 szklanka suszonych grzybów3 marchewki1 pietruszkakawałek selerakawałek pora1 cebula2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka śmietany kremówkiWykonanie:Grzyby zalewamy na noc gorącą wodą, następnie gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości.Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Cebulę opalamy nad ogniem. Wszystkie warzywa zalewamy 1,5 l wody, dodajemy zioła i gotujemy przez około pół godziny, aż będą miękkie. Następnie przecedzamy aby bulion był klarowny. Podobnie przecedzamy bulion grzybowy. Oba łączymy. Duże kawałki grzybów kroimy na mniejsze i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie kroimy marchewki w kostkę i dodajemy do zupy.Śmietanę hartujemy odrobiną ciepłego bulionu, dodajemy do zupy i chwilę podgrzewamy na małym ogniu.Gotową zupę grzybową podajemy z makaronem.Smacznego!