Wykonanie
W przedostatniej już odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was wigilijną zupę
grzybową. Jest to wersja postna, bez użycia
mięsnego wywaru. Bardzo delikatna w smaku dzięki dodatkowi słodkiej
śmietanki. Najlepiej smakuje z domowym
makaronem, ale możecie użyć także tego ze sklepu. Najlepiej sprawdzą się łazanki lub
nitki. To właśnie ta zupa, przygotowywana przez moją babcię rozpoczyna Wigilię każdego roku. Muszę przyznać, że z niecierpliwością czekam na nią przez wszystkie dwanaście miesięcy, ponieważ jest przepyszna.
Składniki:100 g
suszonych grzybów2
marchewki1
pietruszkamały
porkawałek
seleracebula2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego2 ziarna
pieprzu2-3 łyżki stołowe słodkiej
śmietankisól,
pieprzdodatkowo:
makaron (
nitki lub łazanki)Przygotowanie:
Suszone grzyby płuczemy z resztek piasku, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy zimną
wodą tylko do ich przykrycia i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia.Nie wylewamy
wody po moczeniu
grzybów, ponieważ zawiera dużo aromatu.
Włoszczyznę oraz
cebulę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka razem z namoczonymi
grzybami. Dolewamy 1,5 litra
wody, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie oraz ziarna
pieprzu. Całość stawiamy na najmniejszym palniku gazówki i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut od momentu zawrzenia
wody.Po tym czasie zupę przelewamy przez sito.
Grzybki kroimy w paseczki i dodajemy ponownie do zupy. Warzywa wyrzucamy lub wykorzystujemy po Świętach do przygotowania pierogów z
mięsem (przepis tutaj).Na końcu całość doprawiamy
solą i
pieprzem, a także zabielamy
śmietaną. Gotową zupę
grzybową podajemy w głębokich talerzach z ugotowanym
makaronem.Smacznego!