ßßß
Potrzebujesz:6 skrzydełek kurczaka3 marchewki2 pietruszkipół mniejszego seleramały por (biała i jasnozielona część)1 średnia cebula1 domowa kostka warzywna2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzmakaronPrzygotowanie:Skrzydełka umyć, w razie potrzeby oczyścićUmieścić skrzydełka w dużym garnku i zalać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i zagotować na wolnym ogniu.Zdjąć szumy łyżką cedzakową. Pogotować jeszcze pół godziny na małym ogniu. Dodać kostkę warzywną.Warzywa oprócz cebuli umyć, obrać i dodać do zupy. Cebulę obrać, nadziać na widelec i krótko opalić nad palnikiem gazowym. Dodać do zupy.Całość przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze minimum godzinę.Na koniec wyjąć pora i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 15 minut i wyłączyć.Podawać z makaronemMi rosół najbardziej smakuje gdy pozwolę mu wystygnąć a potem zagotuję ponownie. Jest wtedy jeszcze bardziej przegryziony.Smacznego!