ßßß Cookit - przepis na Łatwy rosół ze skrzydełek

Łatwy rosół ze skrzydełek

nazwa

Wykonanie

Ile w Polsce domów tyle przepisów na rosół. Jeśli gdzieś w internecie widzę na niego przepis to najczęściej w komentarzach można wyczytać głosy pełne dezaprobaty. I jaki by ten przepis nie był to zawsze znajdzie się całe mnóstwo ludzi, dla których "rosół robi się kompletnie inaczej!!"
Ja uważam, że ponieważ żyjemy w kraju, gdzie rosół jest znany w każdym domu pod ciut inną postacią to nie istnieje coś takiego jak "prawdziwy rosół". Dla każdego to znaczy co innego :)
Dziś pokażę mój przepis. Próbowałam wielu rosołów i ten smakuje mi najbardziej. Na zdjęciu natka i marchew to tylko dekoracja, nie dodaję ich na talerze :) Chociaż oczywiście można, jeśli ktoś lubi.
Potrzebujesz:
6 skrzydełek kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
pół mniejszego selera
mały por (biała i jasnozielona część)
1 średnia cebula
1 domowa kostka warzywna
2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
makaron
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, w razie potrzeby oczyścić
Umieścić skrzydełka w dużym garnku i zalać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć i zagotować na wolnym ogniu.
Zdjąć szumy łyżką cedzakową. Pogotować jeszcze pół godziny na małym ogniu. Dodać kostkę warzywną.
Warzywa oprócz cebuli umyć, obrać i dodać do zupy. Cebulę obrać, nadziać na widelec i krótko opalić nad palnikiem gazowym. Dodać do zupy.
Całość przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze minimum godzinę.
Na koniec wyjąć pora i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze 15 minut i wyłączyć.
Podawać z makaronem
Mi rosół najbardziej smakuje gdy pozwolę mu wystygnąć a potem zagotuję ponownie. Jest wtedy jeszcze bardziej przegryziony.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/02/atwy-roso-ze-skrzydeek.html