Wykonanie
Ile w Polsce domów tyle przepisów na rosół. Jeśli gdzieś w internecie widzę na niego przepis to najczęściej w komentarzach można wyczytać głosy pełne dezaprobaty. I jaki by ten przepis nie był to zawsze znajdzie się całe mnóstwo ludzi, dla których "rosół robi się kompletnie inaczej!!"
Ja uważam, że ponieważ żyjemy w
kraju, gdzie rosół jest znany w każdym domu pod ciut inną postacią to nie istnieje coś takiego jak "prawdziwy rosół". Dla każdego to znaczy co innego :)
Dziś pokażę mój przepis. Próbowałam wielu rosołów i ten smakuje mi najbardziej. Na zdjęciu
natka i
marchew to tylko dekoracja, nie dodaję ich na talerze :) Chociaż oczywiście można, jeśli ktoś lubi.
Potrzebujesz:
6
skrzydełek kurczaka3
marchewki2
pietruszkipół mniejszego
seleramały
por (biała i jasnozielona część)
1 średnia
cebula1 domowa kostka warzywna
2
liście laurowe, 6 ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprzmakaronPrzygotowanie:
Skrzydełka umyć, w razie potrzeby oczyścić
Umieścić skrzydełka w dużym garnku i zalać 3 litrami
wody. Dodać
ziele angielskie i
liście laurowe. Przykryć i zagotować na wolnym ogniu.
Zdjąć szumy łyżką cedzakową. Pogotować jeszcze pół godziny na małym ogniu. Dodać kostkę warzywną.
Warzywa oprócz
cebuli umyć, obrać i dodać do zupy.
Cebulę obrać, nadziać na widelec i krótko opalić nad palnikiem gazowym. Dodać do zupy.
Całość przykryć i gotować na małym ogniu jeszcze minimum godzinę.
Na koniec wyjąć
pora i
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzem. Pogotować jeszcze 15 minut i wyłączyć.
Podawać z
makaronemMi rosół najbardziej smakuje gdy pozwolę mu wystygnąć a
potem zagotuję ponownie. Jest wtedy jeszcze bardziej przegryziony.
Smacznego!