ßßß Cookit - przepis na Rolada wieprzowa z pancettą - Buszująca w kuchni

Rolada wieprzowa z pancettą - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Idąc za ciosem wypróbowałam drugi przepis Nigelli. Miała być łopatka wolno pieczona, ale źle rozplanowałam sobie pracę i bym nie zdążyła jej zrobić. Na szybko znalazłam inną propozycję na wieprzowinę. W oryginale był wykorzystany schab. Troszkę zrobiłam po swojemu i wyszło pyszne, soczyste mięso.
Składniki
łopatka wieprzowa/schab, 1 i 1/2 kg
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, płatki chili
oliwa z oliwek, 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
czosnek, 2 ząbki
pancetta, 50 g
cebula, 1 sztuka
Sposób przygotowania
Łopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przeciąć tak, aby rozkładała się jak książka.
Przyprawy połączyć z oliwą i octem. Natrzeć mięso marynatą. Czosnek drobno pokroić i rozłożyć równomiernie na wieprzowinie. Następnie poukładać plastry pancetty. Zwinąć w roladę. Ciasno związać sznurkiem.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie roladę. Piec przez 75 minut.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/rolada-wieprzowa-z-pancetta