ßßß
Idąc za ciosem wypróbowałam drugi przepis Nigelli. Miała być łopatka wolno pieczona, ale źle rozplanowałam sobie pracę i bym nie zdążyła jej zrobić. Na szybko znalazłam inną propozycję na wieprzowinę. W oryginale był wykorzystany schab. Troszkę zrobiłam po swojemu i wyszło pyszne, soczyste mięso.Składnikiłopatka wieprzowa/schab, 1 i 1/2 kgsól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, płatki chilioliwa z oliwek, 3 łyżkiocet balsamiczny 1 łyżkaczosnek, 2 ząbkipancetta, 50 gcebula, 1 sztukaSposób przygotowaniaŁopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przeciąć tak, aby rozkładała się jak książka.Przyprawy połączyć z oliwą i octem. Natrzeć mięso marynatą. Czosnek drobno pokroić i rozłożyć równomiernie na wieprzowinie. Następnie poukładać plastry pancetty. Zwinąć w roladę. Ciasno związać sznurkiem.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie roladę. Piec przez 75 minut.