Wykonanie
Idąc za ciosem wypróbowałam drugi przepis Nigelli. Miała być
łopatka wolno pieczona, ale źle rozplanowałam sobie pracę i bym nie zdążyła jej zrobić. Na szybko znalazłam inną propozycję na
wieprzowinę. W oryginale był wykorzystany
schab. Troszkę zrobiłam po swojemu i wyszło pyszne, soczyste
mięso.Składniki
łopatka wieprzowa/schab, 1 i 1/2 kg
sól morska, świeżo mielony
czarny pieprz,
zioła prowansalskie,
płatki chilioliwa z oliwek, 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
czosnek, 2 ząbkipancetta, 50 g
cebula, 1 sztukaSposób przygotowania
Łopatkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przeciąć tak, aby rozkładała się jak książka.
Przyprawy połączyć z
oliwą i
octem. Natrzeć
mięso marynatą.
Czosnek drobno pokroić i rozłożyć równomiernie na
wieprzowinie. Następnie poukładać plastry pancetty. Zwinąć w roladę. Ciasno związać sznurkiem.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć
cebulę pokrojoną w piórka, następnie roladę. Piec przez 75 minut.