Wykonanie
Kupiłam ostatnio jagnięcą
łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić
mięso na burgery. Wyszło
siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz
bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek.Inspiracją był przepis z tej strony

składniki ( ok 6 niedużych )600 g mielonej
jagnięciny u mnie
łopatka1
cebula - drobno pokrojona2 łyżeczki
musztarda Dijonpo 1 łyżeczce drobno posiekanej
natki pietruszki, i
koperku i
dymki (zielona część)1 łyżeczka.
suszonego oregano1/2 łyżeczki suszonej
mięty1/2 łyżeczki. mielonej
kolendry1/2 łyżeczki. mielonego
kminu3 ząbki
czosnku, drobno posiekane
oliwa z oliwekdo podania
bułki,
rukola,
suszone pomidory w
oliwie,3 plastry
fetyfrytki opcjonalnieprzygotowanieRozgrzać 2 łyżki
oleju w patelni na dużym ogniu. Dodać
cebulę, podsmażać aż zbrązowieje, około 6 minut. Ostudzić. W misce wymieszać
cebulę,
jagnięcinę,
musztardę,
zioła,
przyprawy,
czosnek,
dymkę oraz
sól i
pieprz. Uformować jednakowej wielkości burgery - 6 - 7 sztuk (grube na ok 2 cm).Rozgrzać patelnię grillową. Kotleciki lekko posmarować
oliwą i ułożyć na patelni. Grillować ok 10 minut, raz przekładając na drugą stronę - średnio wysmażone. Podawać burgery z lekko podpieczoną
bułką ,
rukolą,
suszonymi pomidorami i plasterkiem
fety i
cebulą. Smacznego!







