ßßß
Składniki :
500g mielonej jagnięciny1 cebula2 ząbki czosnku2-3 łyżki natki pietruszki1-2 łyżki mięty1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki pieprzu0,5 łyżeczki mielonego kminu0,5 łyżeczki mielonej kolendry0,25 łyżeczki kurkumy1 jajko2-3 łyżki bułki tartejSos :200ml jogurtu greckiego1-2 łyżki mięty2 ząbki czosnkusol, pieprz
Przygotowanie :W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje mięsa formować w wałeczki i nadziewać na patyczki do szaszłyków, ugnieść dłonią, formując równe i niezbyt grube kiełbaski. Grillować po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane, a mięso wewnątrz upieczone.Sos :Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Można przygotować go kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki.
Smacznego!