ßßß Cookit - przepis na Kofty jagięce z miętą

Kofty jagięce z miętą

nazwa

Wykonanie

Mięsny wtorek
Zapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z mięsa mielonego z młodej baraniny. Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną sałatką i sosem czosnkowym.
Składniki :
500g mielonej jagnięciny
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki natki pietruszki
1-2 łyżki mięty
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego kminu
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,25 łyżeczki kurkumy
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
Sos :
200ml jogurtu greckiego
1-2 łyżki mięty
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
Przygotowanie :
W dużej misce dokładnie wymieszać mięso ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje mięsa formować w wałeczki i nadziewać na patyczki do szaszłyków, ugnieść dłonią, formując równe i niezbyt grube kiełbaski. Grillować po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane, a mięso wewnątrz upieczone.
Sos :
Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Można przygotować go kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/06/kofty-jagiece-z-mieta.html