Wykonanie
Mięsny wtorekZapraszam na kolejne danie kuchni arabskiej, które idealnie nadaje się na letniego grilla. Są to kofty jagnięce, czyli szaszłyki z
mięsa mielonego z
młodej baraniny.
Mięso jagnięce jest dość specyficzne w smaku, jednak polecam je spróbować, ponieważ jest bardzo smaczne. Kofty podałam z lekką warzywną
sałatką i
sosem czosnkowym.

Składniki :

500g mielonej
jagnięciny1
cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
natki pietruszki1-2 łyżki
mięty1 łyżeczka
soli0,5 łyżeczki
pieprzu0,5 łyżeczki mielonego
kminu0,5 łyżeczki mielonej
kolendry0,25 łyżeczki
kurkumy1
jajko2-3 łyżki
bułki tartejSos :200ml
jogurtu greckiego1-2 łyżki
mięty2 ząbki
czosnkusol,
pieprz
Przygotowanie :W dużej misce dokładnie wymieszać
mięso ze wszystkimi
przyprawami,
jajkiem i
bułką tartą.
Mięso najlepiej odstawić na kilka(naście) godzin do lodówki (szczelnie przykryte), aby się zamarynowało. Niewielkie porcje
mięsa formować w wałeczki i nadziewać na patyczki do szaszłyków, ugnieść dłonią, formując równe i niezbyt grube
kiełbaski. Grillować po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane, a
mięso wewnątrz upieczone.Sos :
Jogurt wymieszać z posiekaną
miętą i
czosnkiem wyciśniętym przez praskę, doprawić
solą i
pieprzem. Można przygotować go kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki.

Smacznego!