ßßß
Stir-fry to metoda gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację.O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z kaszy z dodatkiem cebulki, czosnku, szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Do tego kruszona feta i natka pietruszki lub kolendry, i pyszny, pożywny posiłek gotowy:)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku)0,5 cebuli1 ząbek czosnku3 łyżki oliwy z oliwekkilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej)0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)100 g sera feta3 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendryświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:Kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając sól do smaku. Gotową pozostaw do ostudzenia.W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę, zrumień krótko. Dorzuć starty na tarce czosnek. Podsmaż 1 minutę .Dosyp teraz kaszę, wymieszaj i smaż całość około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.Następnie dodaj suszone pomidory posiekane w paski i pokrojoną w większe kawałki szynkę, a także kolendrę lub pietruszkę oraz pieprz. Podsmaż całość chwilę.Dodaj teraz szybko pokruszoną fetę, zamieszaj i zdejmij z ognia. Gotowe! Smacznego!