Wykonanie
Co jakiś czas mam chęć na wakacyjne wspomnienia i smaki. Tym razem przypomniała mi się potrawa jedzona parokrotnie na wyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek
jagnięciny, to danie było idealne.
Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i
ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich
wina. Polecam!Wspomagałam się tym przepisem

składniki 2 porcje400 g
jagnięciny ( u mnie
łopatka)1
czerwona cebula pokrojona w piórka1
papryka czerwona pokrojona w kawałki ok 1,5cm x 3cm4 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki2 łyżki
musztardy - dałam Dijonsok z 1/2
cytryny1 łyżka
oregano1/4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
białego wina100 g
sera feta4
pomidorki koktajlowe lub 1 mały
pomidor400 g
ziemniaków100 g
fasolki szparagowejdoddatkowo4 kwadratowe arkusze papieru do pieczeniasznurek kuchennyprzygotowanie
Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm).Do miski wlać
wino z
oliwą,
sokiem z cytryny, dodać
musztardą,
cebulę,
paprykę,
czosnek,
oregano,
sól i
pieprz. Dodać
mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić
fetę pokrojoną w kostkę - wymieszać.
Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę
ziemniaków, połowę porcji
mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową
fasolki i przekrojonymi na pół
pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego!






