Wykonanie
Za oknem chłód i ponura listopadowa pogoda. Miło powspominać cieplejsze dni.Ta potrawa to kolejne wspomnienie greckich wakacji. Był na blogu przepis na
krewetkowe saganaki, tym razem zapiekane
bakłażany, czyli mała wariacja na temat kuchni greckiej. W takim wydaniu są pyszne, warto je robić nie tylko latem. Jeżeli nie dostaniemy już smacznych
pomidorów, zastąpmy je
pomidorami z puszki. Może trzeba będzie nieco dłużej odparowywać sos. Polecam!

składniki (3- 4 małe porcje)1 średni
bakłażan4 dojrzałe, soczyste
pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1
czerwona cebula, drobno posiekana1/ 2
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
ostra papryka chili - wg uznania
natka pietruszki2 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka
oregano100 g
sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę
szpinak 250 g4 - 5 łyżek
jogurtu greckiego80 g
mozzarelli80 ew
cheddaraoliwa z oliweksól i świeżo zmielony
pieprzszczypta
słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanie
Bakłażany umyć pokroić na plastry o gr ok 1 cm. Posmarować
oliwą i usmażyć na patelni grillowej. Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć na blaszkę , skropić
oliwą i wstawić na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Szpinak opłukać, obciąć ogonki, wrzucić na patelnię, posolić popieprzyć, poczekać aż puści sok i lekko zmięknie. Odcedzić na sicie. Wymieszać z
jogurtem greckim.Przygotować sos. Pokroić świeże
pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.Podgrzać
oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną
cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym
czosnkiem,
papryką chili,
papryką czerwoną doprawić
solą i
pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane
pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.Do naczynia w którym będziemy zapiekać wlać
sos pomidorowy, na nim ułożyć
bakłażany,
szpinak z
jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić
pieprzem i
solą i posypać
oregano. Posypać pokrojonymi w kostkę
serami a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st na parę minut (ok 15 - 20 minut ) do czasu aż całość się zagrzeje a
ser stopi i zrumieni.Udekorować danie posiekaną
natką pietruszki lub
koperkiem i podawać na gorąco z
białym pieczywem. Smacznego !







