Wykonanie
Po wyjazdach wakacyjnych zawsze mam ochotę zrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które
jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj
krewetkowe saganaki * -
krewetki zapiekane z
sosem pomidorowym i
fetą. Bardzo smaczny początek posiłku.Wspomagałam się przepisem z tej strony.*Saganaki to nazwa małej, dosyć głębokiej patelenki, z dwoma uszkami, w której dania są przygotowywane i podawane.

składniki (3- 4 małe porcje)12 średnich, surowych
krewetek4 dojrzałe, soczyste
pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1
czerwona cebula, drobno posiekana
ostra papryka chili - wg uznania2
dymki, pokrojone (opcjonalnie)2 ząbki
czosnku, posiekane60 ml greckiego
alkoholu Ouzo2 łyżka świeżego
koperku lub
pietruszki, posiekane200g
sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę
oliwa z oliweksól i świeżo zmielony
pieprzszczypta
słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanieJeżeli używamy
krewetek mrożonych należy je rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce. Przygotować
krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę i ogon, oddadzą więcej smaku.Przygotować sos. Pokroić świeże
pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku.Podgrzać
oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną
cebulę i smażyć przez 1 minutę. Wymieszać z posiekanym
czosnkiem,
papryką chili, doprawić
solą i
pieprzem. Podsmażać wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Dodać posiekane
pomidory, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.W międzyczasie przygotować
krewetki . Przyprawić
krewetki solą i
pieprzem z obu stron. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy. Dodać
krewetki, smażyć przez 1 minutę z każdej strony a następnie
krewetki wyjąć, a na patelnię wlać ouzo by odzyskać wszystkie smaki. Teraz można oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić
krewetki na patelnię.Wlać
sos pomidorowy i delikatnie wymieszać z
krewetkami . Posypać pokrojonym w kostkę
serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż
feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy
sos pomidorowy z
krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy
fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut,
ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie posiekaną
natką pietruszki lub
koperkiem i podawać na gorąco z
białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego !




