Wykonanie
Kolejne faszerowane
papryki, tym razem z dodatkiem
mięsa. Użyłam
papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe
papryki, ale są naprawdę smaczne.
Już po raz kolejny dodałam do farszu
szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!

składniki
16 średnich
papryk - podłużnych
farsz
250 g
szpinaku6 ząbków
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów2 spore
cebule - drobno posiekana
1 i 1/2 szklanki
ryżu1i 1/2 szklanki
bulionugotowa mieszanka
ziół do do faszerowanych warzyw lub
zioła (
oregano,
mięta,
bazylia)
300 g mielonej
wieprzowinygarść
pietruszki2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku
sos
1 puszki
pomidorówłyżeczka
płatków chili1 szklanka
bulionusól,
pieprzoliwa z oliwekprzygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.
Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać
mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać
czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać
ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż
ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę
pomidorów,
szpinak, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż
ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać
bulionem. Dodać
przyprawy. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić farsz do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie dosypać
ziół. Farszem nadziać
papryki, do każdej dolać łyżeczkę
wody, przykryć odciętą czapeczką..
Przygotować sos.
Pomidory wymieszać z
bulionem, dodać łyżkę
oliwy,
sól,
pieprz i
płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć
papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
Uwagi:
Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości
papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np
pomidorów.






