ßßß Cookit - przepis na Papryki faszerowane ryżem

Papryki faszerowane ryżem

nazwa

Wykonanie

Przepyszne faszerowane papryki. Pierwszy raz spotkałam na rynku fioletowe podłużne papryki, znakomicie się upiekły, były bardzo miękkie. Rewelacyjny okazał się również turecki ryż do pilawu, kupiony na Targach Natura Food. Ryż doprawiałam przyprawą do faszerowanych pomidorów, przywiezioną z Grecji, ale spokojnie zastąpimy ją suszonymi ziołami tj oregano, miętą, bazylią. Bardzo dobrym dodatkiem okazał się szpinak, dzięki któremu farsz nie był suchy. Polecam!
,
składniki
6 papryk
farsz
250 g szpinaku
2 -3 ząbki czosnku
1/2 puszki krojonych pomidorów
2 małe cebule - drobno posiekana
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka bulionu
przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia)
sól, pieprz
sos
1/2 puszki pomidorów
1/2 dużej czerwonej cebuli
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie. Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z przyprawami , doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką.
Pozostałe pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę cebulę. Tak przygotowany sos wlać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Najwygodniej dobrać takie naczynie aby papryki można było ustawić w nim pionowo. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/10/papryki-faszerowane-ryzem.html