Wykonanie
Było pysznie! Kiedy zobaczyłam w tv Karola Okrasę robiącego kotleciki z
karkówki, zastanawiałam się czy przepis nie jest nieco przekombinowany. Ale połączenie
karkówki z
fasolą okazało się naprawdę fajne,
przyprawy dobrze dobrane.
Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z
ostrym,
jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do
mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasy

składniki
mięso800 g
karkówki6 ząbków
czosnku150 g
czerwonej fasoli z puszki1- 2
łodygi selera naciowego5 - 6 szt
suszonych pomidorów ( suchych)1 - 2 łyżeczki
słodkiej papryki1
cebula1 łyżeczka harissy (ostra pasta z
papryki)1 łyżeczka mielonego
kminuskórka otarta z
limonkisólpieprzoliwagruszki4
gruszkigarść listków
mięty, posiekanych1
limonka1 łyżeczka harissy
sóloliwasos250g
jogurtu greckiegogarść
mięty, posiekanej1 łyżka
miodu1 łyżeczka harissysok z 1
limonkisóloliwaprzygotowanie
mięsoKarkówkę zmielić.
Czosnek drobno posiekać.
Cebulę pokroić w małą kostkę.
Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić.
Suszone pomidory drobno posiekać.
Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do
ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć
mięso,
czosnek,
cebulę,
seler,
pomidory,
fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki
słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony
kmin, skórkę otartą z
limonki, doprawić
solą pieprzem i
oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać.Podzielić na równe części ( u mnie wyszło 21 ) i formować wałeczki grubości cygara. Warto posmarować ręce
oliwą - ułatwia formowanie wałeczków. Gotowe wałeczki nadziać na drewniane szpadki, wymoczone wcześniej w wodzie. Dobrze jest gotowe
mięso wstawić na jakiś czas do lodówki (min 30 minut)
gruszkiGruszki podzielić na ćwiartki. W misce wymieszać
oliwę,
miętę,
sok z limonki, otartą z
limonki skórkę, 1 łyżeczka harissy,
sól. Do miski włożyć
gruszki, obtoczyć w marynacie, pozostawić na parę minut.
sos jogurtowyWszystkie składniki sosu wymieszać.Na grillu ułożyć najpierw
gruszki, pieką się nieco dłużej niż
mięso, a następnie położyć
mięso. Obracać w trakcie grillowania.
Mięso podawać z
sosem jogurtowym i
gruszkami polanymi resztka marynaty. Smacznego!








