Wykonanie
Ciecierzycowy Tydzień już się kończy, więc szybciutko jeszcze jeden przepis. Smaczna ciecierzycowa pasta, znaleziona na blogu Mirabbelki . Pasta jest mocno czosnkowa, może dlatego, że moje ząbki były dość sporych rozmiarów, o nieco wschodnim klimacie, dzięki dodatkowi
kminu rzymskiego. Idealna na śniadanie lub kolację. Bardzo smakuje na
ciecierzycowym chlebie:)
Pasta
ciecierzycowo-pomidorowa1 szklanka
ciecierzycy namoczona co najmniej 12 godzin wczesniej (w kilkakrotnie zmienianej wodzie), ugotowana do miękkosci.3 ząbki
czosnku,kilka
suszonych pomidorów namoczonych w
oliwie,łyżeczka
kminu rzymskiego,odrobina
oliwy,
soli i
pieprzu.Wszystkie składniki miksujemy.Jeśli pasta jest za gęsta można dodać trochę
wody, w której się gotowała
ciecierzyca.