ßßß
Składniki:1 kg karkówki1 kg ziemniakówprzyprawa do ziemniaków2 cebuleMarynata:2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki musztardy1 łyżka miodu2 ząbki czosnkupół łyżeczki słodkiej paprykipieprz, sólPrzygotowanieKarkówkę kroję w plastry, które lekko rozbijam. Mięso lekko opuszam solą, pieprzem. W osobnej miseczce mieszam oliwę, musztardę, miód, przyprawy i przeciśnięty czosnek przez praskę. Każdy kawałek maczam w marynacie. Wkładam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Naczynie żaroodporne smaruje masłem, następnie układam plastry karkówki. Posypuję ją cebulą pokrojoną w półplasterki. Ziemniaki kroję w cienkie plastry i obsypuje przyprawą do ziemniaków. Przykrywam i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 1,5 godziny. Ja podaję z surówką z sałaty rzymskiej.