Wykonanie

składnikiburger600 g
mielonego mięsa wołowego (u mnie
łopatka)1/2 drobno posiekanej
cebuli czerwonejszczypta
imbiru3 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżeczki
musztardy40 g
tartej bułkijajkosól,
pieprzsos pomidorowyłyżka
oliwy1
czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę2 rozgniecione ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
płatków chili1 łyżeczka
gorczycy (zmielonej lub zgniecionej w moździerzu)400 g pokrojonych
pomidorów z puszki2 łyżeczki
octu balsamicznego2 łyżeczki
brązowego cukrusól,
pieprz do przyprawieniaprzygotowaniesos na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę i smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. dodać
czosnek,
chili i
gorczycę, smażyć 1 - 2 minuty mieszając.Dodać
pomidory,
ocet,
cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut, albo do czasu aż sos zgęstnieje.Doprawić
solą i
pieprzemburgerywszystkie składniki włożyć do miski, doprawić
solą i
pieprzem , dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 4 równe części i uformować burgery - najwygodniej zrobić to przy pomocy formy do burgerów, mają wtedy taką samą wielkość i grubość.
Mięso przełożyć folią kuchenną , całość zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut.Patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu, spryskać
oliwą. Grillować burgery po 4 - 5 minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej
bułce z dodatkiem
sałaty sera i
sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi:
Mięso mieliłam w maszynce o oczkach nr 6.

