Wykonanie
Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z
mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty.
Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy
bakłażan będzie smaczny. Do tej
pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to
wina bakłażanów jakie można u nas kupić). Po raz pierwszy
bakłażan przypominał te jedzone w ciepłych krajach. Był wspaniały! Wiwat wolnowar!Przepis znalazłam na stronie Eating Well

składnikiok 1200 g chudej
jagnięciny bez kości(np
łopatka,
udziec jagnięcy) pokrojone na kawałki1 1/4 łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia2 duże
cebule, pokrojone w cienkie plasterki4 - 6 ząbków
czosnku, pokrojony w plasterkiłyżka
suszonego oregano2 x 400 g puszki
pomidorów ( pokrojone w kostkę )4 - 5 niedużych
ziemniaków obrane i pokrojone na plasterki ok 8mm gr250 g zielonej
fasolki, (nie dodałam)1 mały
bakłażan, pokroić w plasterki ok 8 mm gr1 średnia
cukinia, pokroić w plasterki ok 8 mm gr6
liści laurowych1/2 szklanki
bulionu3 łyżki posiekanej
natki pietruszki do podaniaprzygotowanieUmytą, pokrojoną i osuszoną
jagnięcinę posypać
solą i
pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać
oliwę. Obsmażać partiami
jagnięcinę ze wszystkich stron od 2 do 4 minut, w razie konieczności dodając więcej
oliwy. Odłożyć na bok.Dodaj na patelnię
oliwy i zmniejszyć ogień do średniego. Dodać
cebulę i smażyć , mieszając , aż zmięknie, 3 do 5 minut. Dodaj
czosnek i
oregano, smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać
pomidory, doprowadzić do wrzenia, można lekko rozgnieść
pomidory widelcem. Zdjąć z ognia.Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcjąDo misy wolnowaru nałożyć składniki w następującej kolejności:
mięso, 1/2 porcji
sosu pomidorowego,
ziemniaki,
fasolka,
bakłażan,
cukinia. Każdą warstwę doprawić
solą i
pieprzem. Całość przykryć resztą
sosu pomidorowo -
cebulowego, na wierzchu ułożyć
liście laurowe. Wlać
bulion, nastawić program 2 (high) na 4 - 5 godzin , lub program 1 (low) na ok 10 godzin.Przed podaniem wyrzucić
laurowe liście. Podawać gorące, posypane
pietruszką z dodatkiem np
kaszy bulgur. Smacznego!Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy
mięso już miękkie :).




