Wykonanie
Warzywa w Grecji to podstawa wszystkich dań. Przyrządza się je bardzo prosto, wrzucając na chwilę do wrzątku - są wtedy cudownie twarde i chrupkie - a po odsączeniu skrapia obficie
oliwą i
przyprawia solą,
pieprzem i odrobiną
czosnku.Tak
jada się
cukinię i
brokuły.
Oberżyna, inaczej
bakłażan, jest duszona na
oliwie, aż stanie się zupełnie miękka, a
potem przyprawiana
czosnkiem. To są te najprostsze sposoby.
Briam to samodzielne danie, rodzaj warzywnej zapiekanki.W Polsce, myśląc o tradycyjnych greckich daniach, wymienimy musakę czy tzatziki, a
briam jest tutaj równie popularny.

Składniki:4 duże
bakłażany3 duże
ziemniaki3
cukinie5 - 6 dojrzałych
pomidorów6 - 7 ząbków
czosnkunatka pietruszkiliście świeżej
mięty1/2 kubka
oliwysól,
pieprzolej do smażeniakawałek suchego
pieczywa (
bagietka,
chleb) pokruszonego - do posypania

Jak zrobić:1. Warzywa pokroić w plasterki. Posolić. W rondlu rozgrzać
olej, na gorący wrzucić pokrojone warzywa i smażyć. Wyjąć i odsączyć.2. Posiekać drobniutko
zioła i
czosnek. Lekko podsmażyć i dodać pokrojone
pomidory. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.3. Na blaszce ułożyć warstwę warzyw, posmarować ją częścią sosu, ułożyć kolejną warstwę warzyw i znowu sos i tak aż do wyczerpania warzyw. Wierzch posmarować sosem i posypać pokruszonym suchym
pieczywem i obficie skropić
oliwą.4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200'C i piec przez około 30 minut.


Pyszne, lekkie danie doskonałe do
mięsa, ale również samo, z
sałatą z dobrym
czosnkowo -
cytrynowym dressingiem będzie świetne.Oczywiście, nie można zapomnieć o kieliszku dobrego greckiego
wina do wykonczenia całości.